2024. április 29. - Péter

Emléktábla-program

A Balaton-felvidéki Nagyvázsony községben emléktábla-programot vezetnek be jövő tavasztól, a turistaszezon indulásától kezdődően - mondta sajtótájékoztatón Fábry Szabolcs, a település polgármestere csütörtökön Veszprémben.
2008. november 27. csütörtök 17:58 - Hírextra
Közlése szerint évente mintegy 60 ezer jegyvásárló, összességében pedig legalább 100 ezer turista keresi fel Nagyvázsonyt - elsősorban természetesen a Kinizsi-várat, a várjátékokat és egyéb rendezvényeiket -, akik közül remélhetően sokan vásárolnak majd nevükkel ellátott emléktáblácskákat. Ezeket a nevesített táblákat a vár bejárata melletti térségen állítják ki - tette hozzá a polgármester.

Ismertetése szerint a táblák javasolt minimális ára 1500 forint lesz, de már sokan jelezték, hogy ennél többet is fizetnek (felajánlanak), tekintettel a nemes kezdeményezésre - mondta a polgármester, hangsúlyozva, hogy a befolyó összeget a község gyermekintézményeinek javára fordítják.

Fábry Szabolcs elmondta: az első 50 nevesített emléktábla megvásárlására ismert közéleti embereket, valamint a művészeket és sportolókat kértek fel. Mint mondta: megtisztelő azoknak a névsora, akik már kinyilvánították vásárlási szándékukat. Így például nevével ellátott táblája lesz a Kinizsi-vár melletti területen többek közt Balczó András olimpiai bajnoknak, Borókai Gábornak, a Heti Válasz főszerkesztőjének, Eperjes Károly színművésznek, Fábry Sándor humoristának, Galkó Balázs színművésznek, Márta István színházigazgatónak, Melocco Miklós szobrászművésznek, Rákay Philip televíziós szerkesztőnek, a Showder Klub humoristáinak, Szőke András filmrendezőnek és még sok ismert művésznek, sportolónak.

A polgármester emlékeztetett arra is, hogy jövőre lesz 530. éve annak, hogy Kinizsi Pál, Nagyvázsony várura, magyar hadvezér döntő győzelmet aratott Dél-Erdélyben, Kenyérmezőnél a török hadak felett. Ezzel évtizedekre elhárította Erdélytől a török veszedelmet, a csata zsákmányából pedig a legendás hadvezér felvirágoztatta Nagyvázsonyt, s a térség kiemelkedő kulturális és gazdasági központjává emelte.

Nagyvázsony készül a kenyérmezei csata évfordulójára, Kinizsi Pál ünneplésére, s a programsorozatnak jelentős és egyedi színfoltja lehet a vázsonyi emléktábla-akció - mondta Fábry Szabolcs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását