2024. május 9. - Gergely

Nagy a baj, Obama összehívja a világot!

A gazdaságilag legfejlettebb országok képviselőit tömörítő, az éghajlatváltozásnak szentelt nemzetközi fórum összehívását kezdeményezi Barack Obama, hogy elősegítse az üvegházhatásról szóló új ENSZ-egyezmény létrejöttét.
2009. március 29. vasárnap 10:35 - HírExtra
Az amerikai elnök a világ 16 országának - beleértve az Európai Uniót - vezetőit hívta meg az "A jelentősebb gazdaságok fóruma az energiáról és éghajlatról" nevű értekezletre. A fórum előkészítő ülésszakát április 27-28-án tartják meg Washingtonban, hogy elősegítsék az üvegházhatásról szóló nemzetközi egyezmény létrejöttét a decemberi koppenhágai klímacsúcson. Ez utóbbin kéne kidolgozni a jövő évtized elején kifutó kiotói egyezményt követő megállapodást.

A washingtoni közlemény szerint a találkozó párbeszédre fogja ösztönözni a fejlett és fejlődő országokat, és elősegíti a megújuló energiaforrások előállítására, illetve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának visszafogására irányuló konkrét kezdeményezések és közös vállalkozások létrejöttét.

A Fehér Ház szerint a fórum előkészítő ülésszakait fogja betetézni az éghajlatváltozásnak szentelt júliusi olaszországi csúcstalálkozó.

Az amerikai elnök Ausztráliát, Brazíliát, Kanadát, Kínát, az Európai Uniót, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Indiát, Indonéziát, Japánt, Dél-Koreát, Mexikót, Oroszországot és Dél-Afrikát hívta meg a washingtoni külügyminisztériumban tartandó találkozóra. Meghívót kapott a decemberi klímacsúcs vendéglátó országa, Dánia, illetve az ENSZ is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását