2024. április 27. - Zita

Semmi sem állhat Oroszország útjába!

Vlagyimir Putyin tegnap az orosz parlamentben megtartotta első kormányfői beszámolóját. Elmondta: bár az idei meglehetősen nehéz év, az ország helyzete stabil és továbbra is lesz pénz mindenre.
2009. április 7. kedd 18:52 - Kesjár Norbert
Putyint tavaly lett Oroszország miniszterelnöke, s most – csaknem egy évvel a hivatalba lépése után – tartotta meg az első kormányfői beszámolóját. Beszédében kizárólag a gazdasági válság hatásaival foglalkozott, s megállapította: „az idei év nehéz lesz”.

Továbbra sem spórolnak

Több mint egyórás beszédében Vlagyimir Putyin meglehetősen optimistán nyilatkozott az országot elérő gazdasági válság következményeiről.

Putyin felszólalásában hosszasan dicsérte a tavalyi év teljesítményét, amelyet a válság ellenére több mint 5 százalékos GDP-növekedéssel zárta az ország.

Hangsúlyozta, hogy nem adják fel a hosszú távú terveket, folytatják a nagyszabású lakásépítési programokat, ezen kívül a katonák bérét, a szociális támogatásokat és a nyugdíjakat továbbra is jelentősen növelni fogják.

Szólt arról, hogy a születéskor várható átlagos élettartam öt év alatt 3 évvel, 68 évre emelkedett, ami azt is jelzi, hogy javult az életminőség. A gazdaság energiaigényessége 5 százalékkal csökkent, s így a versenyképesség is nőtt.

Az orosz költségvetésben minderre van pénz, ugyanakkor már most látszik, hogy jelentősen alultervezték benne a bevételeket. Az olaj- és gázbevételek valószínűleg jócskán el fognak maradni a várakozásoktól, ezért hosszú idő után deficites lesz a költségvetés. Az így fellépő hiányt – amely egyes szakértői becslések szerint elérheti a GDP 8 százalékát is – a még mindig hatalmas devizatartalékokból kell majd fedezni.

Megmarad a rendkívül kedvező (13 százalékos) egykulcsos személyi jövedelemadó is, amely tovább növeli a lakosság adózási hajlandóságát is.

„Nem a mi hibánkból alakult ki a krízis, ami két oldalról is elért minket. Egyrészről a nyugati tőke országból való kiáramlása, másrészről a fő exporttermékeink iránti igény és világpiaci áruk esett” – magyarázta Putyin.

Gazdaságélénkítő intézkedések

A tények
Jelentően árnyalják a Putyin által elmondottakat a hétvégén nyilvánosságra hozott legfrissebb orosz gazdasági adatok. Ezek szerint az orosz gazdaság az idei év első negyedévében 7 százalékkal zsugorodott. A kormányzat illetékesei azonban egyelőre nem változtattak a 2,2 százalékos idei romlásra szóló előrejelzésükön. Tavaly az orosz gazdaság 5,6 százalékkal nőtt, de a negyedik negyedévben az éves növekedés üteme már csak 1,2 százalékot ért el. Az egyik legdinamikusabban növekvő iparág, a feldolgozóipar kibocsátása már a tavalyi utolsó negyedben is 10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, így az egész évben mindössze 1,2 százalékos növekedést ért el a korábbi több mint 10 százalékos bővülés helyett.
Forrás: RIA Novoszty
A gazdasági válság kedvezőtlen hatásait az orosz kormány úgy próbálja kivédeni, hogy tehermentesíti a gazdaságot: 24-ről 20 százalékra csökkentik az áfá-t és jelentősen mérséklik az energiahordozók exportvámját.

Ezen kívül a kormány az orosz Külkereskedelmi Bankon (Vnyesekonombank) keresztül további hiteleket nyújt az ún. kiemelt jelentőségű vállalatoknak is.

Hatalmas pénzekkel támogatják a hazai autóipart és a hitelpiaci szereplőket (elsősorban a bankokat) is.

Oroszországot nem lehet kihagyni az energetikai kérdésekből!

A gazdasági eredményekről szóló sikerpropaganda mellett Putyin részletesen kitért az egyik legfontosabb kérdéskörre, az energetikára.

A kormányfő „kontraproduktívnak” nevezte azon kísérleteket, miszerint figyelmen kívül hagyják Oroszország jogos érdekeit, s kizárják a globális döntésekből, főleg az energetika terén. Putyin elmondása szerint a kidolgozás alatt álló és épülő új vezetékek gazdaságilag megalapozottak, megfelelnek a legszigorúbb ökológiai követelményeknek és a globális energiabiztonság megszilárdítását szolgálják. Megemlítette, hogy heteken belül befejezik a Kelet-Szibériából a Csendes-óceánig vezető kőolajvezeték kiépítését a kínai határig.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszországgal hosszú távon is számolni kell. Ennek bizonyítékaként megemlítette: még pár éve is több energiahordozót termeltek ki, mint amennyi tartalékot feltártak, mostanra azonban ez megváltozott. A tavalyi évben ugyanis már csaknem ugyanannyit tártak fel, mint amennyit kitermeltek. Azaz: Oroszországnak bőven vannak még tartalékai.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását