2024. április 26. - Ervin

500 millió éves fosszíliát találtak

A tüskésbőrűek törzséhez tartozó, 500 millió évesnél is öregebb fosszíliára bukkantak tudósok Bajorország Felső-Frankföld kerületében; az eddig ismeretlen formájú lelet közép-európa legrégebbi tengeri csillaga.
2009. április 9. csütörtök 19:19 - HírExtra
"Olyan mint egy földönkívüli" – mondta a csütörtökön bemutatott szenzációs leletről Gerd Geyer, a bajorországi tartományi környezetvédelmi hivatal geológusa. A kövület a tengeri csillagok és tengeri sünök tökéletes állapotban fennmaradt elődje, s a lelet egyedülálló abban a tekintetben is, hogy leszármazottaitól eltérően teljesen asszimmetrikus. Éppen ezért a szakemberek úgy gondolják, hogy a fosszília a tüskésbőrűek egy eddig nem ismert fajtájához tartozik.

A tüskésbőrűeket a gerincesek előfutáraiként tartják számon. A régmúlt idők organizmusainak vizsgálata lehetővé teszi a geológusok számára, hogy képet alkossanak az idők során bekövetkezett környezeti változásokról és az életfeltételek alakulásáról. E kutatások segítenek megjósolni a jövőbeni fejlődési irányokat is.

A különleges fosszíliára Presseck járásban, Wildenstein és Schlopp települések környékén találtak rá, a vizsgálatok során a bajor szakemberek londoni és zaragozai kollégákkal dolgoztak együtt. A tudósok komputertomográf első ilyen irányú alkalmazása révén háromdimenziós rekonstrukciót is létre tudtak hozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását