2024. május 2. - Zsigmond

Schmitt: Ki kell jutnunk az EU külső köréből

El kell kerülni, hogy Magyarország véglegesen a külső körbe jusson egy "kétsebességes" Európában - mondta Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője, a párt EP-listavezetője Szekszárdon, sajtótájékoztatón.
2009. május 28. csütörtök 13:45 - HírExtra
A politikus kifejtette: van egy tendencia, amely szerint Európa kettéoszlik a megerősített együttműködéssel dolgozó, régi tagállamokra és egy "második sebességgel utazó" csoportra. A célkitűzésünk, hogy ezt elkerüljük - tette hozzá.

Ha a belső körben akarunk maradni, fontos az euró bevezetése, a schengeni rendszer, valamint a közös agrár- és védelmi politika megerősítése - mutatott rá.

Schmitt Pál megjegyezte: mára odajutottunk, hogy a célkitűzésünk utolérni Szlovákiát.
Úgy vélte, sokan úgy élték meg az elmúlt öt évet, mintha nem is léptünk volna be az Európai Unióba. "Mutatóink, az euró céldátuma, az államadósság, a költségvetési hiány, a forint instabilitása, a külföldi tőke bizalomvesztése, a munkanélküliség növekedése azt mutatja, hogy éllovasokból sereghajtókká váltunk" - jelentette ki.

A Fidesz EP-képviselője szerint nagyon gyenge volt az európai képviselők és a kormányzat közötti együttműködés. "A külügyminisztert kivéve a szakminiszterek nem érdeklődtek munkán iránt, amit az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának elnökeként sajnálok, mert volt olyan információm, amit hasznosítani tudtak volna" - mondta.

A június 7-ei választásról szólva a politikus kiemelte: az általános választások közelsége serkenti az embereket a részvételre. Úgy fogalmazott: az EP-választás egyfajta főpróbája lehet egy - akár előrehozott - parlamenti választásnak. Várakozása szerint 45 százalékot is elérheti a választási részvétel.

Schmitt Pál szekszárdi sajtótájékoztatója előtt felszólalt a tolnai megyeszékhely közgyűlésén. Az ülésen Halmai Gáborné szocialista képviselő ügyrendi hozzászólásában többek között felvetette, hogy Schmitt Pálhoz hasonlóan Harangozó Gábor MSZP-s EP-képviselő is ismertethetné munkáját a közgyűlés előtt. Halmai Gábornétól Horváth István polgármester (Fidesz) megvonta a szót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását