2024. április 29. - Péter

Eredményes volt a filmrendezők budapesti gyűlése

Peter Carpentier, az Európai Filmrendezők Szövetségének (FERA) alelnöke szerint eredményesen zárult a szervezet Budapesten tartott közgyűlése, amelyen 27 ország több mint 60 rendezője vett részt.
2009. június 14. vasárnap 15:11 - HírExtra
"Nagyon gyümölcsöző volt a mostani találkozó; megvitattuk többek között, hogyan lehetne szabályozni az internet és a filmkészítők viszonyát, az ehhez a kérdéshez kapcsolódó jogokat és kötelességeket, illetve, hogy miképp reagálhatnánk a rendkívül gyors ütemben fejlődő technológia jelentette kihívásra" - mondta el az MTI-nek Peter Carpentier szombat délután Budapesten.

Az alelnök kiemelte, hogy a gyorsan változó, egyre több csatornás média világában tisztázni kell a szerzői jogok kérdését, hogy ki, milyen formában, milyen tartalmakat, milyen ellenszolgáltatás fejében tehet közzé. Hozzátette, az embereket rá kéne ébreszteni, hogy a filmek illegális letöltésével tönkreteszik a filmipart, és olyan megoldást kéne nyújtani számukra, amellyel mindkét fél jól jár: elfogadható áron kellene kínálni legálisan letölthető filmeket.

Peter Carpentier elmondta, hogy a tanácskozáson a gazdasági visszaesés kérdésével, és az erre adható lehetséges válaszokkal is foglalkoztak, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a válság ellenérre láthatóan nem csökkent a filmek iránti érdeklődés, sőt, egyes felmérések szerint a közönség jobban igényli a filmeket, mint valaha.

A FERA szombati sajtóközleménye szerint a rendezők a válság kezelésének kulcsfigurái lehetnek, hiszen a filmezés során mindig meg kell találniuk az egyensúlyt a kreatív vágyak és a gazdasági realitások között. A közlemény hozzáteszi, hogy új forgalmazási modelleket kell kidolgozniuk, melyek reagálnak az új gazdasági helyzetre.

A nyilatkozat szerint egy "Közös Európai Szerződésre" (Common Eurpoean Contract) van szükség, amely összefoglalja a rendezők jogait és kötelességeit. Ez azt a célt szolgálná, hogy "életben tartsa az európai film egyedi hangját a világ kultúrájában".

"Egy rendezőnek felelősséget kell vállalnia a filmjében közölt tartalmakért, de ez a felelősségvállalás nem tud megvalósulni jogok nélkül" - idézi a nyilatkozat Szabó Istvánt, a szervezet elnökét.

A háromnapos találkozón szó esett továbbá a közönség és az alkotók megújítandó viszonyáról, a manipuláció kiküszöbölésének kérdéséről, valamint a szocializmus ideje alatt készült filmek szerzői jogainak kérdéséről. Az utóbbival kapcsolatban Peter Carpentier elmondta, egyes országokban a mai napig nem tisztázottak ezek a jogi kérdések, minek következtében rengeteg alkotás "dobozban" van, senki sem láthatja őket.

A közgyűléshez az Örökmozgó mozi európai filmek vetítésével kapcsolódik; az egész hónapon át tartó sorozatban országonként egy klasszikus és egy új filmet mutatnak be.
A brüsszeli székhelyű FERA (Fédération Européenne des Réalisateurs de l,Audiovisuel) 1980-ban alakult, jelenleg 28 ország 32 szakmai szervezte alkotja. Magyarországot a FERA-ban két szervezet képviseli: a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe, valamint a Magyar Rendezők Társasága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását