2024. április 29. - Péter

Dübörög az Operalia

Megkezdődött az Operalia szombaton: a Plácido Domingo világhírű spanyol tenor által alapított nemzetközi operaénekes-verseny elődöntőinek és középdöntőjének szombattól hétfőig Pécs, augusztus elsejei döntőjének Budapest ad otthont.
2009. július 26. vasárnap 06:30 - HírExtra
A Közép-Európában először megtartott versenyre több mint kilencszázan jelentkeztek, a pécsi elődöntőbe negyvennyolc, köztük három magyar énekes jutott, ők mindannyian sokat készültek, hogy a rendezvény az elmúlt évekhez hasonlóan sikeres és magas színvonalú legyen - mondta Plácido Domingo a baranyai megyeszékhelyen, az eseményt megelőző sajtótájékoztatón.

A résztvevők, így Kun Ágnes Anna mezzo, Gál Máté tenor és Simon Brigitta szoprán az elődöntőben, majd produkciójuktól függően a középdöntőben is zongorakísérettel léphet a tizenhárom tagú nemzetközi zsűri elé, a finalisták pedig már a Plácido Domingo vezényelte Pannon Filharmonikusok zenéjére énekelhetnek a Magyar Állami Operaházban.

A zsűri, amelynek tagja Kincses Veronika Kossuth-díjas szopránt is, a legjobb három női és férfi énekest 30 ezer, 20 ezer, illetve 10 ezer dollárral jutalmazza, emellett négy külön elismerést, köztük a legjobb zarzuela-énekes 10 ezer dollárral járó díját is odaítéli.
Plácido Domingo a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a baranyai megyeszékhelyre, mint a 2009-es Operalia helyszínére a tavalyi pécsi fellépésének sikere, valamint annak okán esett a választás, hogy Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, s e verseny méltó felvezetése lehet a jövő évi rendezvényeknek. Az idei Operaliát Pécs mellett Moszkva és Monaco is szerette volna megrendezni.

Az idei versengést azok is követhetik, akik nem férnek be a Pécsi Nemzeti Színházba és a Magyar Állami Operaházba. Pécsett a Színház téren, Budapesten pedig a tervek szerint a Hősök terén és az Erzsébet téren lesznek óriáskivetítők. Ráadásként augusztus 8-án
ingyenes szabadtéri koncertet rendeznek Pécsett, ahol nemcsak a
döntő szereplői, hanem maga Plácido Domingo is énekel majd.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere elődjét, az év elején elhunyt Tasnádi Pétert méltatva azt mondta: a politikus sokat tett azért, hogy az énekverseny egyik helyszíne Pécs lehessen.

Az Operaliát 1993-ban azzal a céllal alapította Plácido Domingo, hogy felhívja a figyelmet a legtehetségesebb fiatal, 18 és 30 év közötti operaénekesekre, és díjazza munkásságukat. A verseny olyan sztárok karrierjét indította el, mint José Cura, Elizabeth Futral, Joyce DiDonato, Joseph Calleja és Rolando Villazón.

Az Operaliát tavaly a kanadai Québecben rendezték, ahol a magyar Szemerédy Károly bariton harmadik helyezést ért el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását