2024. április 29. - Péter

Micsoda premier!

Falusi Mariann szeptember 1-jén első önálló estjét tartja a Tivoli Színházban. A kollektív neurózis...könyvzene címet viselő előadás 20 órakor kezdődik. Az estet Beck György rendezi.
2009. augusztus 23. vasárnap 12:08 - HírExtra
A felhangzó 25 dalt Martion Kati "9 magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot" című könyvének története ihlette, azaz az esten a főszereplők útját hangszerelik és éneklik meg. Elhangzanak olyan világslágerek, mint az "As time goes bye" a Casablancából, ugyanakkor Horváth Jenő Pingvindala is jól megfér Leonard Cohen Guests-jével.

A könyvről

A népszerű, magyar származású amerikai újságírónő új könyve annak a kilenc magyar emigránsnak az élettörténetét dolgozza fel, akik a nácizmus elől külföldre menekültek, s akik új hazájukban a maguk területén, a tudományban vagy a művészetben világhíresek lettek, s kiemelkedően fontos helyet töltenek be a huszadik század történelmében, kultúrájában, művészetében.

A kilenc magyar, akiről a könyv szól: Teller Ede (Edward Teller), Kertész Andor (André Kertész), Korda Sándor (Alexander Korda), Neumann János (John von Neumann), Kösztler Artúr (Arthur Koestler), Kertész Mihály (Michael Curtiz), Szilárd Leó (Leo Szilard), Wigner Jenő (Eugen Wigner), Friedmann Endre (Robert Capa).

A szereplőkről

Danis Lídia színművésznő

1980. április 12-én született Sopronban. Gyermekkorában a szülővárosához közeli kis faluban, Peresztegen élt. Középiskolai tanulmányait a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) dráma-latin szakos osztályában folytatta. 1998-tól a Nemzeti Színiakadémia (ma Pesti Magyar Színiakadémia) diákja volt. 2004-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Hegedűs D. Géza osztályában. 2004-től a Vígszínház társulatának tagja. 2007 nyarán megkapta a „Legjobb 30 év alatti színésznő” díját a Pécsi Országos Színházi Találkozón, decemberben pedig a Vígszínház társulata neki ítélte a Ruttkai Éva emlékgyűrűt. 2008. júniusában Ajtay Andor-emlékdíjjal jutalmazták.

Sárik Péter jazz zongoraművész, zeneszerző, tanár

1972-ben született Cegléden. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1997-ben. Az évek során majd' minden zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott klasszikus-, könnyű-, pop-, latin- és világzenét. A Jazzpression zenekarral 2004-ben elnyerték az eMeRTon díjat, mint "Az év jazz együttese". 2005-ben a Bukaresti Nemzetközi Jazzfesztiválon a "Legjobb külföldi zenekar"-nak választották őket. Bejárták Európát, olyan világnagyságokkal szerepeltek együtt, mint Dave Brubeck, Victor Bailey, Diane Schuur vagy Tuck and Patti. 2007-ben a Jazzy rádió dalversenyén megkapta a "Legjobb szólista" díjat.

Szirtes Edina "Mókus"

Kiskora óta folyamatosan zenét tanul. Intézményes keretek között először a kecskeméti Kodály Zeneiskolában, majd a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Sokoldalú muzsikus, sokféle stílusban mozog, és többféle hangszeren játszik. A klasszikus tanulmányok mellett saját zenei hangokat teremtett. Ehhez az általa kedvelt irányzatokból merített ihletett. A komolyzenétől kezdve a népzenén át, a legpopulárisabb műfajokig szinte minden hatott rá. Több kiállításhoz és színházi darabhoz készített egyéni hangvételű kompozíciókat(Szegedi Színkör, Szegedi Kortárs Balett, Kováts Kriszta Műhelye), stúdiózenészként és dalszerzőként számos hazai popzenekar produkciójában közreműködött, de emellett folyamatosan koncertezik saját zenekaraival is Európa-szerte. A Fabula Raza zenekar meghatározó egyénisége.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását