2024. április 29. - Péter

Tisztáznák a közigazgatási hivatalok jogállását

A közigazgatási hivatalok jogállásának kompromisszumos szabályozását, ezzel pedig a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének visszaállítását szolgálja az önkormányzatokról szóló 1990. évi törvény módosítására tett törvényjavaslat.
2009. szeptember 21. hétfő 20:37 - HírExtra
A Fidesz és a KDNP nem támogatja a szerintük a regionalizációt erősítő elképzelést: a legnagyobb ellenzéki pártok a megyei közigazgatási hivatalok visszaállításában látják a megoldást.

Varga Zoltán expozéjában emlékeztetett: az Alkotmánybíróság 2008 második felében alkotmányellenesnek nyilvánította az önkormányzatokról szóló törvény módosítását, mivel az nem szabályozta a helyi önkormányzatok felett törvényességi ellenőrzést gyakorló közigazgatási hivatalok jogállását. A taláros testület 2008. december 31-ig adott határidőt az Országgyűlésnek az alkotmányos mulasztás megszüntetésére.

A kétharmados támogatást igénylő törvényjavaslat benyújtására azonban eddig - a szükséges konszenzus hiánya miatt - nem került sor, így 2009. január 1-jétől szünetel a helyi önkormányzatok törvényességi felügyelete - fejtette ki a miniszter.

A tárcavezető kiemelte: a közigazgatási hivatalok jogállását tisztázó jelenlegi javaslat több kompromisszumos elemet is tartalmaz, hiszen a közigazgatási hivatalok szervezeti önállósággal és megyei, illetve fővárosi illetékességgel rendelkeznének. Varga Zoltán záróbeszédében fájlalta, hogy az ellenzék egyetlen módosító javaslatot sem terjesztett a javaslathoz.

Ódor Ferenc (Fidesz) szerint a kormány javaslata a regionalizációt erősíti, amivel a Fidesz nem ért egyet. Az ellenzéki képviselő szerint a megyei közigazgatási hivatalok visszaállítására lenne szükség.

Hargitai János (KDNP) a rendszerváltás óta tapasztalt legnagyobb "alkotmányos skandalumnak" nevezte azt, hogy jelenleg nem működik törvényességi felügyelet a helyi önkormányzatok felett. A KDNP-s képviselő kifogásolta továbbá, hogy Varga Zoltán expozéjában a regionális közigazgatási hivatalok jogosultságára anyagi érveket hozott fel. Hargitai János szerint elfogadhatatlan az alkotmányosságot szembeállítani a költséghatékonysággal.

Az Országgyűlés a következő ülésén dönt a javaslat elfogadásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását