2024. április 26. - Ervin

Katasztrófa lenne a nagykoalíció?

Nem tartaná katasztrófának Helmut Kohl, ha a választások eredményeként ismét nagykoalíció alakulna Németországban.
2009. szeptember 27. vasárnap 14:30 - HírExtra
A német egység kancellárjának nevezett politikus 1982 és a 1998 között, tizenhat éven át konzervatív-liberális koalíció élén állt. A választások napján Bild am Sonntagnak nyilatkozva Kohl ugyanakkor hangsúlyozta: konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció ismét nagy kompromisszumot jelentene. És nagy kompromisszumokkal soha nem lehet egy ország lehetőségeit annyira kihasználni, mint olyan pártok közös kormányzása esetén, amelyek legalábbis hasonló értékeket vallanak.

"Az elmúlt négy év ezt egyértelműen bizonyította" - vélekedett a 79 éves politikus. A volt kancellár a hozzá közel állók szerint szinte teljesen felépült korábbi súlyos betegségéből.

Helmut Kohl nem hagyott kétséget afelől, hogy ezúttal is egy konzervatív-liberális koalíciót tartana kívánatosnak. A leghatározottabban elutasította azokat az utóbbi napokban hangoztatott nézeteket, amelyek szerint alkotmányellenes lenne az úgynevezett többletmandátumok segítségével szerzett győzelem. Ilyen választási győzelemre már a múltban is volt példa - mondta Kohl. Utalt arra is, hogy az alkotmánybíróság ezzel kapcsolatban egyértelműen foglalt állást, és az érvényben lévő választási rendszer reformjának határidejéül 2011 közepét szabta.

A volt kancellár mindazonáltal a legfontosabbnak azt nevezte, hogy minél többen vegyenek részt a választásokon. Reményét fejezte ki, hogy a szavazás eredményeként olyan szilárd többséggel rendelkező kormány alakul meg, amely az ország érdekében képes felelősségteljes politikát folytatni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását