2024. április 29. - Péter

Festészet napja a fővárosban és a határon túl

Több mint kétszáz alkotó mintegy ezer művét mutatják be a magyar festészet napjához kapcsolódó, pénteken kezdődő programsorozaton összesen ötven helyszínen, Budapest mellett vidéken és a határon túl is.
2009. október 7. szerda 19:12 - HírExtra
Az október 20-ig tartó eseményről tartott szerdai budapesti tájékoztatón Atlasz Gábor és Bukta Norbert szervezők elmondták: a rendezvény célja, hogy a szakma képviselői minden évben megmutassák, hol tartanak, min dolgoznak.

A kiállítások közül kiemelték a szombaton Szentendrén nyíló 1000 éves Szentendre, a Festők városa című tárlatot, amelynek érdekessége, hogy először állítanak ki közösen az idén nyolcvan éves Régi és a negyven éves Új Művésztelep alkotói.

Budapesten a Magyar Alkotók Házában csíki és háromszéki festők munkáit láthatják az érdeklődők október 12-től, míg a Csók István Galériában az 56. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művészeinek munkáiból nyílik kiállítás.

A szervezők elmondták: az idén is a Hamilton-Aulich Art Galéria ad otthont a 70 évnél idősebb "doyenek" tárlatának; a kiállítás megnyitóján, október 19-én este adják át a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját, amelyet az idén Márton József festő, keramikus vehet át.

Az "ötletgazda" XI. kerület hangsúlyosan van jelen a programsorozatban: a Móricz Zsigmond körtéren az épülő metró kerítésére fiatal alkotók készítenek festménysort, a Bartók Béla útra pedig három helyszínen - a Gárdonyi téren, a Szent Gellért téren és a Móricz Zsigmond körtéren - óriásnagyításban állítanak ki képeket. A szervezők elmondták: az Újbuda Galéria ad otthont a kerületben élt országos hírű festők kiállításának, itt olyan művészek alkotásait tárják a közönség elé, mint Czóbel Béla, Bálint Endre, Rippl-Rónai József vagy Iványi Grünwald Béla. A Kelenhegyi művészház nyitott műtermekkel és jó idő esetén szabadtéri kiállítással várja a látogatókat.
A Roth Miksa Emlékházban kortárs üvegfestészeti kiállítás nyílik, a Zikkurat Galériában pedig Festő-szobrászok címmel festőművészekről készített szobrok, illetve szobrászokról készített festmények lesznek láthatók.

A programsorozathoz csatlakozik a Duna Televízió is; a Kedvenc képem elnevezésű játékban tíz művész alkotására lehet szavazni a festeszetnapja.hu oldalon. A nyertes kép alkotója 30 napos kiállítást kap a Duna Televízió székházában, a szavazók között pedig Buhály József egy alkotását sorsolják ki.

A tájékoztatón Bayer Ilona, a rendezvény sajtófőnöke kiemelte: az eseménysorozat hagyománya, hogy a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíjasának a következő évben kamara-kiállítása nyílik. Ez alapján Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész tárlata a XI. kerületi házasságkötő teremben látható.

A DunapArt Művészeti Társaság először 2002-ben hirdette meg a magyar festészet napját, amelyet Szent Lukács napján, október 18-án ünnepelnek. Mint kiáltványukban megfogalmazták: "Legyen ez a nap ezentúl a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását