2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Chippel mérhető a mellszövet ösztrogéntartalma

Kanadai fejlesztők közölték, hogy új, miniatűr eszközükkel már egy csepp vérből vagy tűhegynyi mellszövetből is percek alatt ellenőrizhető egy nő emlőrákkockázata vagy kezelésének eredményessége.
2009. október 8. csütörtök 14:14 - HírExtra
A mikrochip az ösztrogén hormon szintjét méri igen kis mennyiségű mintából, gyors és pontos diagnózist téve lehetővé. Az új elemző eszközhöz a korábbi mintamennyiség ezrede is elég - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Aaron Wheeler, a Torontói Egyetem kutatója, akinek tanulmánya a Science tudományos folyóirat Translational Medicine című új szaklapjában jelent meg.

A kutató hangsúlyozta, hogy míg a korábbi módszerhez invazív technikával, intravénásan gyűjtötték a vért, biopsziával vették a szövetmintát, addig az új "laboratórium a chipen" megoldáshoz elég egy csepp vér vagy egy vékony tűheggyel szerzett szövetminta. A korábbi elemzőkhöz képest azzal is többet tud az új chip, hogy nem mikrocsatornákat tartalmaz, amelyek eltömődhetnek a szövetmintáktól, hanem felületén mér.
A chippel gyorsan, pontosan állapítható meg a minta ösztrogéntartalma, ami azért fontos, mert a mellrákok 75 százaléka ösztrogénfüggő. Ennél a típusú emlőráknál az ösztrogén hormon termelődését blokkolják a kemoterápiás szerekkel, így az emlőszövet ösztrogénkoncentrációjának mérése felvilágosítást ad a kezelés eredményességéről. Szűrésként alkalmazva segíthet az ilyen típusú mellrák diagnózisában is, illetve a veszélyeztetettség megállapításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását