2024. április 29. - Péter

Amikor már egy politikus is öngyilkos akar lenni...

A botrányairól elhíresült Lengyel Zoltán - eredetileg Fideszes, majd független, de legutóbb az MDF frakciójába beülő - országgyűlési képviselő a hétvégén megpróbált öngyilkos lenni. Vajon mit jelképez egy honatya ilyen cselekedete?
2009. október 12. hétfő 17:59 - Pásztor Balázs
Lengyel-lecke

Önéletrajz
1960. július 17-én született Budapesten. Elvált. Két gyermeke van. 1978-ban az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban érettségizett. Két évig betanított munkás a Magyar Autóklubnál, majd 1980-tól Mezőtúron a Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészeti Főiskolai Karának hallgatója volt. 1983-ban mezőgazdasági gépész üzemmérnöki oklevelet szerzett. 1983-1985-ben az ócsai termelőszövetkezet gyakornoka. Sorkatonai szolgálata alatt a GATE Gazdasági Főiskolai Karán tanult, 1987-ben szaküzemmérnöki oklevelet szerzett. 1987-1989 között a vértesacsai termelőszövetkezet műszaki vezetője, majd a cecei szövetkezet műszaki főágazat vezetője. 1991-től a Műszaki Szolgáltató Kft. ügyvezetője. 1997-ben a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szakközgazdász végzettséget szerzett. 1999-től 2002-ig az Enyingi Agrár Rt. Igazgatóságának elnöke volt. 2009-ben jogi szakokleveles mérnök képzettséget szerzett az ELTE Jogi Továbbképző Intézeténél.
Az 1990. évi önkormányzati választáson bejutott Sáregres község képviselőtestületébe. 1994. december 11-én függetlenként Sáregres község polgármesterévé választották, mely tisztségében 1998-ban - Fidesz-MDF-FKGP-MKDSZ-jelöltként - megerősítették. Ugyancsak 1998. októbertől a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése tagja, a testület vagyonügyi tanácsnoka. Ugyanebben az évben országgyűlési képviselőjelölt. A 2002. évi országgyűlési választásokon Sárbogárdon (Fejér 6. vk.) szerezte mandátumát. Május 15-től a gazdasági állandó bizottság tagja. 2002. október 20-án harmadszor is Sáregres polgármestere lett, és ismét bejutott a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésébe. A 2006. évi országgyűlési választásokon Fejér megye 6. választókerületében egyéni mandátumot szerzett. 2009. március 20-tól független képviselőként folytatja munkáját. (parlament .hu)
A sokak szerint már jó ideje vállalhatatlan Lengyel Zoltán lassan nyolc éve tartó parlamenti pályája során olyan
"eredményeket" mutatott fel, amire egy szokványos országgyűlési képviselő egyszerűen képtelen - de még a véresszájúaknak sem sikerült igazán a közelébe érniük. Volt már fideszes képviselő, a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpárt tagja, és az MDF frakciójába is beült már - ez utóbbit sokak szerint csak súlyos összegekért vállalta el. Eme teljesítményével röpke idő alatt bekerült az országgyűlés túlélőbajnokainak top tízes listájának felső soraiba.

De nem csak a párttagságai alapján gyorsan változó ideológiai nézetei csaptak körülötte botrányokat. Minden bizonnyal ő az egyetlen hazai országgyűlési képviselő, akiről meztelen fotók keringenek az interneten és aki - a feljelentés alapján -megvert, valamint nyomdafestéket nem tűrő módon üvöltözött egy őt igazoltató rendőrrel, miközben nem voltak nála az iratai. A gyógyszer ez utóbbi miatt gurult el nála - egyenesen a szájába - a hét végén, amikor megpróbált túladagolással véget vetni életének: csak felesége gyors reagálása hosszabbította meg földi tartózkodását. Elmondása szerint „egyedül állok szemben a rendőrség és ügyészség apparátusával. Olyan tanúk vallanak ellenem, akik ott sem voltak a Lánchídnál, és olyan kifejezéseket, mondatokat adnak a számba, amelyeket soha nem mondtam".

Követendő példa?


Lengyel tette magánemberként is értékelhető, de nem szabad elhaladnunk amellett az apró tény mellett, hogy ő országgyűlési képviselő, a honatyáknak pedig elviekben az egész ország számára példát kellene mutatniuk. Bár ez már régen nem áll fenn, de arra azért vigyáznak parlamenti képviselőink, hogy vállalhatatlan tettekkel ne színesítsék munkájukat - jó példa erre, hogy a Fidesz azonnal kirúgta a Tisztelt Házból Arnóth Sándort, amikor az egyik felszólalás után bekiabálta MSZP-s társainak, hogy „Lógni fogtok!”. Lengyel viszont nem mondott le egyik botrányának hatására sem, most viszont lehet hogy feltámadt benne a lelkiismeret, és e tettével próbálta megóvni a Parlament még megmaradt becsületét.

De nem biztos hogy ilyen „apróság” vezette Lengyel tettét, amikor szájához emelte azokat a tablettákat. Ugyanis nem elképzelhetetlen, hogy már az Országgyűlésbe is begyűrűzött az fajta negatív és kilátástalan jövőkép, amit a Gallup is megírt: vagyis hogy Zimbabwén kívül nincs nálunk reménytelenebb ország. Ez egyébként nem csak Magyarországra oly jellemző öngyilkossági arányra adhat eme felmérés magyarázatot, hanem a szintén kimagasló alkoholizmusra, drogfogyasztásra és az egyre általánosabbá váló depresszióra.

De az is lehet, hogy Lengyel a japán példából merített ötletet: ott annyira komolyan veszik azt felelősség nevű izét, amit nálunk a politikusok csak hírből ismernek, hogy akár az életüket is képesek áldozni érte. Például az ottani közlekedésügyi miniszter két évvel ezelőtt öngyilkos lett, amikor egy vonatbalesetben több százan meghaltak. Bár közvetetten neki semmilyen köze nem volt az ügyhöz, mégis csak alá tartozott az országon belül minden közlekedési probléma, és ő fel is vállalta ennek súlyát. Ekképp Lengyel is magán érezhette hazánk helyzetének nehezékét, hisz egy azon 386 ember közül, akik miatt itt tart most ez az ország.

Keresztény eszme


Persze az is lehet, hogy Lengyel egyszerűen meg akarta magát sajnáltatni a bíróság, és mindenki más előtt, ezért vette be a pirulákat. Az önsajnáltatás kinyilvánítása nem az első esett lenne a magyar történelemben. De az sokkal inkább érdekes, hogy egy elviekben végig jobboldali, keresztény, konzervatív értékrendet valló ember (kisgazdák, Fidesz, MDF), hogy jut el az öngyilkosságig, és hogy ez milyen üzenet a választóinak. Mert az biztos, hogy a Marilyn Manson koncerten való csápolás után ez a második legnagyobb bűn az ilyen értékeket képviselő választók számára.

Végül pedig nem valószínű, hogy egy, az öngyilkosság gondolatával harcoló politikusnak kellene meghoznia a döntéseket az Országgyűlésben. Lehet hogy a rárakódott hatalom súlyát nem bírta elviselni, és az is lehet hogy, a tisztséggel járó felelősségnek is köze van a mostani tettéhez. Így bár a szív nem ezt diktálja, de a logika számára egyértelmű: egy mentálisan sérült vagy sérülékeny, labilis idegállapotú ember ne vegyen részt az ország irányításának ügyeiben. Vagyis Lengyel Zoltán mondjon le! Így ő is, a választók is, és az ország is jobban járna. Van a helyére száz másik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását