2024. április 30. - Katalin, Kitti

Mi lesz Dávid Ibolyával és Herényi Károllyal?

A magyar demokrácia kaphat egy gyomorszájast Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának fel nem függesztésének apropóján. De miért védik a szocialisták a két MDF-es képviselőt?
2009. október 13. kedd 12:17 - HírExtra
Nem javasolta az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága a Parlamentnek, hogy felfüggesszék Herényi Károly, és Dávid Ibolya mentelmi jogát. A szavazáson nem vett részt Dávid Ibolya, így a bizottság kilenc fővel ült össze. Ebből négy szocialista ül szemben három fideszes és egy KDNP-s honatyával. Rajtuk kívül tagja még a bizottságnak Bőhm András szabad demokrata képviselő, de az MDF elnökasszonnya mellett, ő sem vett részt az ülésen

Az eredmény 4:4 lett. A Fidesz-KDNP a felfüggesztés mellett a szocialisták ellene szavaztak. Ez végül is azt jelenti, hogy a bizottság nem ajánlja a mentelmi jog felfüggesztését a Parlamentnek. Ám ez ég nem jelenti automatikusan, hogy nem adják ki a két MDF-es képviselőt. Igaz, nagyon valószínű.

Kétharmad

A döntés
Géczi József Alajos a döntés indokaként azt mondta: bár kérték, az ügyészség nem adott iratokat arra nézve, hogy mire alapozzák Dávid Ibolyával és Herényi Károllyal szemben a kényszerítés és a személyes adattal való visszaélés bűncselekményének gyanúját. Úgy fogalmazott: a négy nemmel szavazó képviselő szerint "aggályos az egész ügy, túl sok benne a politikai elem". "Az eljárásnak mindenféleképpen vannak koncepciós elemei, lehet, hogy ebben nem az ügyészség a felelős, de ez több, mint egy éve húzódó politikai vita" - mondta a szocialista bizottsági elnök. Arra az újságírói kérdésre, hogy a bizottság többsége azzal vádolja-e az ügyészséget, hogy koncepciós pereket kreál, azt válaszolta: az ügyészséget nem akarja vádolni, de mint mondta, olyan érzésük van, hogy az ügyben túl sok a koncepciós elem.
A Parlament jövő héten szavazhat az ügyről. A kiadáshoz kétharmados többség kell. Két lehetőség van arra, hogy ez összejöjjön. Vagy a két nagy párt együttszavaz, vagy a pártok a képviselőik egyéni belátására bízzák a dolgot és így „véletlenszerűen” jön össze a kétharmados többség.

Jelenlegi felállás szerint az MSZP nem fogja megszavazni a kiadást, s ezzel már el is dőlt ez egész ügy. Géczi József Alajos a HírExtrának előzőleg elmondta, egyre inkább úgy érzi, koncepciós ügyről van szó, ezért nem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését. Ezt Dávid Ibolya szintén elmondta egy lapunknak adott interjúban.

Súlyos kijelentések


Érdemes azonban végiggondolni mit is mond ezzel a két képviselő. A koncepciós ügyeket a diktatúrák alkalmazzák, politikai ellenfelek, vagy „nem kívánatos személyek” elhallgattatására. Sajnos a magyar újkor történelem is sok ilyet ismer. Ám ebben az országban 20 éve demokrácia van, koncepciós ügyek nincsenek. Ha lennének, azért éppen azok a képviselők lennének a felelősek, akik az országot irányítják.

Jelenleg szocialista kormányunk van, tehát az a paradox helyzet állt elő, hogy egy ország kormányzópártja állítja (ha elfogadjuk, hogy minden MSZP-s képviselő koncepciós ügynek tekinti a dolgot), hazánk ügyészsége és nyomozó hatóságai koncepciós ügyet kreálnak két parlamenti képviselő ellen. Ez pedig rendkívül komoly vád, olyan, ami mellett nem lehet elmenni, sem az ügyészségnek, sem a bíróságoknak, sem a parlamentnek, sem a társadalomnak.

Nincs frakcióálláspont
Géczi József Alajos közölte: még nincs frakcióálláspont arról, hogyan szavaznak hétfőn, a parlamentben a két képviselő mentelmi ügyében. Hangsúlyozta: a mostani ülésen Herényi Károly nem kérte mentelmi jogának felfüggesztését. Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes tagja az ülés után úgy fogalmazott: időhúzás volt a szocialista tagoktól, hogy újabb iratokat kértek be az ügyészségtől.Véleménye szerint sok mindent elárul az ügyről az, hogy a bizottság a júniusi beadványt követően, október közepén döntött. Hozzátette: "az MSZP képviselői megvédték az MDF vezetőit, egyértelművé téve azt, hogy az MSZP és az MDF egymás cinkosai, egymás bűntársai abban, hogy a politikai célokra használták és használják fel a titkosszolgálatokat".
Ha valóban koncepciós eljárás folyik, akkor annak egyszer és mindenkorra utána kell járni. Nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Ilyen kijelentéseket és ez alapján fontos döntéseket hozni, egy demokratikus parlamentben nem követhet hallgatás. Pedig nagyon úgy néz ki, ez lesz. Nem adják ki a két képviselőt és el van intézve az egész, jön a néma csönd. Az ügyészségen ott marad a vád, hogy koncepciós ügyeket kreál, a két képviselőn pedig ott marad a szégyen.

Ártatlanok…

Mert az érem másik oldala is érdekes. Ha elfogadjuk Dávid Ibolya és Herényi Károly ártatlanságát - miért ne tennénk? - akkor érthetetlen, hogy miért nem engedik a szocialisták, hogy a képviselők a bíróságon tisztázzák magukat? Tiszta sor lenne, hogy nem bújnak (bujtatják őket) mentelmi joguk mögé, hanem normális eljárás keretében tisztázzák szerepüket az ügyben. Ráadásul Herényi Károly ellen a kényszerítés gyanúja merült fel, ami igen súlyos vád. Ezen nem lenne szabad túllépni, főként, hogy a sértett egy másik országgyűlés képviselő.

Szavazás tehát jövő héten, az eredmény erősen borítékolható. A következmények viszont a magyar demokráciára nézve lesújtóak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Radiator
2009. október 15. 18:27
Ibolyka H-erénytelenit pórázon sétáltatja, tisztességes állatszerető lévén még a kutyagumit is feltakarítja. Az MSZP szereti a saját kutyáit ill. a gazdijait.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását