2024. április 28. - Valéria

Az iraki parlament nem tudott megegyezni

Az iraki parlament nem tudott megegyezni szerdán az új választási törvényről, ami problémássá teszi a január közepére tervezett általános választások megtartását.
2009. október 22. csütörtök 06:27 - HírExtra
Ijád asz-Szamarrai, a parlament elnöke újságírókkal közölte: miután nem tudtak kompromisszumra jutni Kirkuk kérdésében, továbbította a választási törvényt a Nemzetbiztonsági Politikai Tanácsnak, hogy vasárnapig hozzon döntést. Ha ez megtörténik, a parlament hétfőn ismét összeül, hogy szavazzon az új törvényről.A tanácsot az elnök, az alelnökök, a kormányfő, a két miniszterelnök-helyettes és a legfőbb pártok vezetői alkotják.

A választást eredetileg január 16-ra tűzték ki, és a választási bizottság többször is közölte: 90 napra van szüksége arra, hogy előkészítse a döntő fontosságú voksolást. Asz-Szamarrai szerint Kirkuk kérdésében továbbra sincs megállapodás, sőt a tárgyalások és közvetítések során csak tovább bonyolódott a helyzet.

A kurdok autonóm régiójukhoz szeretnék csatolni a kőolajban gazdag, 900 ezer ember lakta észak-iraki tartományt, míg az arabok és türkmének azzal vádolják a kurdokat, hogy tömegesen telepednek le Kirkukban az etnikai arányok megváltoztatása céljából. A vita miatt már a 2009 januári tartományi választásokat is el kellett halasztani Kirkukban.

Barack Obama elnök kedden, miután a Fehér Házban fogadta Núri al-Máliki kormányfőt, a választási törvény elfogadását sürgette annak érdekében, hogy a tervezettnek megfelelően januárban megtarthassák a választásokat. Ad Melkert, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja szerdán közölte: a további késlekedések nemcsak a választások január 16-i időpontját, de a választási folyamat hitelességét is megkérdőjelezhetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását