2024. május 2. - Zsigmond

Csiripelésből tanulnak énekelni a sármányok

A fiatal énekes sármányok úgy tanulnak meg énekelni, hogy más madarak beszélgetését fülelik, az énekszólókat azonban figyelmen kívül hagyják.
2009. október 24. szombat 09:13 - HírExtra
A washingtoni egyetem kutatói különböző énektípusokat játszottak le a madaraknak hangszórók segítségével. Az ötperces dalok közül az egyiket egy pár énekes sármány adta elő, a másikat egy sármányból és egy cinkéből álló pár, a harmadikat egy cinkeduó.

A kutatócsapat 11 fiatal, még nem éneklő sármányt szerelt fel miniatűr rádióadóval Seattle-ben. Christopher Templeton, a kutatás vezetője azzal indokolta, hogy kizárólag hím madarak vettek részt a kísérletben, mivel a tojók általában nem énekelnek. Mérték, hogy a fiatal madarak mennyi idő alatt, milyen közel kerültek a hangszórókhoz, valamint az összes mozgásukat.

A fiatal sármányok közelebb jöttek a hangszóróhoz, gyorsabban mozogtak és messzebbre is hajlandóak voltak elmenni, ha két felnőtt hím sármány hangját hallották, mint ha csupán egy szólót előadó fajtársét. Templeton arra következtetett az eredményekből - magyarázta a BBC-nek (www.bbc.co.uk) -, hogy a madarak úgy tanulnak énekelni és egymással kommunikálni, hogy kihallgatják a társalgásokat.

Ez azért fontos, mert az Amerikában honos énekes sármány - hasonlóan a mi házi verebünkhöz - társas lény, csapatokban mozog az emberlakta településeken. A közös ének pedig az énekes sármányok (és verebek) kommunikációjának az alapja. Azzal, hogy két madár társalgását figyeli meg, a fiatal sármány megtanulja, hogyan használja énekét. Ezt az egyedülálló madaraktól nem tudja ellesni.

Templeton szerint azért is inkább hallgatóznak a fiatalok, és nem közvetlenül kérik ki a felnőttek segítségét, mert könnyen lehet, hogy azok elkergetnék, vagy megvernék. A kutatás a Proceedings of the Royal Society című folyóiratban jelent meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását