2024. április 30. - Katalin, Kitti

A Fidesz sajnálkozása kevés

A Magyar Demokrata Fórum szerint a civil és szakmai szervezetek jó szándékának és munkájának semmibevételét tükrözi, hogy a Fidesz a ígérete ellenére sem fogalmazta meg írásban a véleményét a civilek korrupcióellenes javaslatcsomagjáról és "komolytalan javaslatokkal ismét kihátrált a megegyezés mögül" - közölte Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese az MTI-vel szerdán.
2009. november 5. csütörtök 06:20 - HírExtra
"A Fidesz sajnálkozik, hogy a civilek kiszállnak a párt- és kampányfinanszírozási egyeztetésekből, pedig éppen ez a párt volt az okozója annak, hogy az ötpárti egyeztetések eredménytelenül zárultak, ahogyan annak is, hogy a civilek törekvése meghiúsulni látszik" - írta közleményében az MDF elnökhelyettese, országgyűlési képviselő. Herényi Károly arra reagált, hogy a Fidesz-KDNP közölte, sajnálja, hogy Transparency International és a Freedom House nem kíván a továbbiakban részt venni a kampányfinanszírozással kapcsolatos, pártok közötti egyeztetések folytatásában.
Az MDF politikusa felhívta a figyelmet arra: a kétharmados törvény megváltoztatása híján a parlamentnek nincs morális alapja arra, hogy az egyéb korrupciós ügyeket számon kérje.

A tiszta közélet megteremtése ott kezdődik, hogy a pártok "nem viszonyulnak álszenten a párt- és kampányfinanszírozás kérdéséhez. A Fidesznek azonban csak annyira futotta, hogy komolytalan javaslatokkal ismét kihátrált a megegyezés mögül" - közölte Herényi Károly.

A Transparency International és a Freedom House szerdán jelentette be, hogy nem kíván a továbbiakban részt venni a kampányfinanszírozással kapcsolatos, pártok közötti egyeztetések folytatásában, hozzátéve, döntésüket azután hozták meg, hogy a Fidesz nem reagált érdemben a két szervezet által korábban bemutatott kampányfinanszírozási reformjavaslatra.

A bejelentésre reagálva Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója és Vejkey Imre, a KDNP országos jogi szakbizottságának elnöke közölte, a Fidesz-KDNP sajnálja a két szervezet döntését. Közleményük szerint ezután is részt vesznek minden olyan egyeztetésen - szervezze akár politikai párt, akár civil szervezet - amely a kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételéről szól.

Álláspontjuk szerint nem az a helyes út, ha ötszörösére növelik az elkölthető pénzek nagyságát, hanem ha nemzetközi példák alapján inkább mérsékelik a kiadásokat. Rövidítsék le és tegyék olcsóbbá a kampányt - hangsúlyozták, utalva arra, hogy erre irányult az a törvényjavaslat is, amelyet hétfőn benyújtottak az Országgyűlésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását