2024. április 29. - Péter

Meghalt Roy Disney

Elhunyt Roy E. Disney, aki több mint fél évszázadon át vezető szerepet játszott a nagybátyja, Walt Disney által alapított filmstúdió működésében.
2009. december 17. csütörtök 14:41 - HírExtra
A 79 esztendős Disney szerdán halt meg egy kaliforniai kórházban; egy éve küzdött a gyomorrákkal - jelentette a filmstúdió.

Bob Iger, a Disney cég vezetője elmondta: Roy Disney 56 évig dolgozott a filmvállalatnak, és mindvégig feltétlen elkötelezettséggel fordult az animációs művészet felé. "Ez az ő személyes öröksége, legnagyobb hozzájárulása a Disney múltjához, jelenéhez és jövőjéhez" - fogalmazott Iger.

Miközben Roy Disney sohasem tolta előtérbe magát - öröksége ellenére sohasem került a vállalat élére -, nem habozott, amikor 1984-ben Walt Disney vejét kellett eltávolítani a cég éléről, aki rossz irányba vitte a stúdiót. Húsz évvel később szintén ő lépett közbe, amikor úgy ítélte meg, hogy a cégnek meg kell szabadulnia Michael Eisner stúdiófőnöktől, mert rosszul sáfárkodott a vállalat pénzével.

Befektetőként Disney-részvényeinek értékét milliárd dolláros vagyonná növelte, és többek között a vállalat igazgatótanácsában betöltött szerepével is nagy hatással volt a cég sorsára.

Iger szerint Roy Disney érdeme abban állt, hogy "nemcsak megőrizte a stúdió korábbi értékeit, hanem sikeresen továbbépítette azt a csodálatos animációs örökséget, amelynek alapjait apja és nagybátyja rakta le".

Roy Disney 1930-ban született Los Angelesben, nagybátyja és apja hét évvel korábban alapította meg a filmstúdiót. Walt Disney az alkotómunkát irányította, míg fivére a pénzügyeket intézte; Roy Disney gyakorlatilag a céggel együtt cseperedett fel.

Az 1950-es években szerkesztőként, forgatókönyvíróként és producerként kezdett dolgozni a családi vállalkozásban. Filmes pályafutása során két munkáját jelölték Oscar-díjra, az 1959-es Mysteries of the Deep című rövidfilmjét, aminek a forgatókönyvét írta, és 2003-ban a Destino című rövid animációt, amelynek a társproducere volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását