2024. április 28. - Valéria

A távollátás gyógyszeres kezelését keresik

Ausztrál kutatók keddi bejelentése szerint felfedeztek egy gént, amely összefüggésben van a távollátással. A fejlemény egykor a látás gyógyszeres korrekciójához vezethet, helyettesítve ezáltal a szemüveget.
2010. február 3. szerda 19:10 - HírExtra
A melbourne-i szemkutatási központ munkatársai elmondták, hogy az úgynevezett hepatocita növekedési faktor (HGF) génjének tanulmányozása fontos betekintést adott a látás biológiai folyamataiba.

"Jelenleg a távollátás kezelésére csak a szemüveg, a kontaktlencse és a lézeres technikák alkalmasak. Reméljük, ez a fontos génfelfedezés segíti, hogy új, gyógyszeres kezelési módokat fejlesszünk ki" - magyarázta Paul Baird kutatásvezető.

A Melbourne-i Egyetemhez kapcsolódó központ kutatói 551 felnőtt ausztrál lakos DNS-ét vizsgálták meg, hogy azonosítsák a távollátáshoz köthető genetikai változatokat.
A messzelátásnak is nevezett állapot kiváltó oka nem pontosan ismert, ilyenkor távolra élesen lát a páciens, ám például olvasáshoz szemüvegre van szüksége. Baird szerint azonban vélhetően a genetikai és környezeti tényezők kombinációja felelős.

A kutatásvezető hangsúlyozta, hogy a HGF az első gén, melyet kapcsolatba hoztak a távollátással, és jelezheti, milyen hiba csúszik a szem fejlődésébe, mi okozza a világszerte egyre gyakoribb állapotot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását