2024. május 2. - Zsigmond

Hock: az MDF feladja magát és kapitulál

Az MDF budapesti választmánya merész húzással eltávolította a választmány SZDSZ-párti elnökét. Az ügyről és hatásairól egy ex-MDF-est Hock Zoltán, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
2010. február 13. szombat 09:19 - HírExtra

Például SZDSZ-eseket…

Igen, és a saját embereiket. Ez teljesen szakszerűtlen és szabálytalan eljárás. Azon túl, hogy szimbolikus jelentősége is van annak, hogy a budapesti választókerületek hatvan százalékát átadják az SZDSZ-nek, még az országos lista első négy helyéből is odaadnak hármat. Ez teljes önfeladás, egyfajta kapituláció.

Azt vélelmezem, hogy a kerületi MDF-esek ezt már nem tudták elfogadni. Ennek egyenes következménye, hogy a budapesti választmány 26 tagjából 14-en úgy döntöttek, ez így nem mehet tovább, és tiszta vizet kell önteni a pohárba. Kétségtelen, hogy a pártelnöknek vannak bizonyos kompetenciái, de arra már nincsen felhatalmazása, hogy egész Budapest nevében tárgyaljon és kvázi eladja a helyeket.

A budapesti választmány csütörtöki döntését, amivel Lévai Zoltánt leváltották és helyére Szegner Lászlót választották, Dávid Ibolya nem ismeri el. Tényleg alapszabály-ellenesen hívták össze a választmányt, az elnök tudta nélkül?


Alapszabály-ellenes
Kerék-Bárczy Szabolcs az MDF szóvivője ezt pénteki nyilatkozatábanazt mondta a budapesti választmány ülése szabálytalanul lett összehívva, mert azt csak az elnök, Lévai Zoltán teheti meg. AZ MDF álláspontja szerint a csütörtökön történtek nem tekinthetők hivatalosnak. Dávid Ibolya a párt elnökének nyilatkozata szerint is alapszabály-ellenesen hívták össze az ülést. Ezt négy dologgal indokolja: 1. nem az arra jogosult hívta össze, 2. olyan személy szavazott, akinek nincs szavazati joga, 3. a választmány nem minden tagját hívták meg az ülésre, 4. az összehívó az összehívás alapvető formai követelményeinek sem tett eleget.
Nézze, én az MDF ügyvezető elnöke voltam és ebben az időszakban történt az utolsó alapszabály módosítás. Jól ismerem tehát az alapszabályt. Ez pedig a következőket tartalmazza erre az esetre. A budapesti választmányt havonta össze kell hívni. A választmányt az elnök hívja össze. De bármelyik budapesti választmányi tag kezdeményezheti az elnöknél a választmányi ülés összehívását, a napirendek megjelölésével. Ez esetben az elnöknek nyolc napon belül ki kell tűznie a választmányi ülés összehívását. Ha ezt elmulasztja, akkor a választmány tagjainak 25 százalékának támogatásával a kezdeményező tag a budapesti választmányi irodán keresztül jogosult összehívni az ülést.

Tekintettel arra, hogy ezt a kezdeményezést a 26 választmányi tag közül 12 írta alá (közel ötven százalék) bőven eleget tesz az alapszabálynak. Továbbá tekintettel arra, hogy Lévai Zoltán tíz napig nem intézkedett a választmányi ülés összehívására, a kezdeményezők jogosultak voltak összehívni a ülést, és az ott hozott döntések szabályosak voltak.

Lehet persze felhevülten nyilatkozni, hogy ez törvénytelen, de én erre csak azt tudom mondani, hogy el kell olvasni az alapszabályt.

Lehet az a vége ennek, hogy borul az SZDSZ-szel kötött szövetség?

Erről nem vagyok illetékes nyilatkozni. De azt gondolom, hogy ez a kezdeményezés, azt a célt szolgálja, hogy a Dávid Ibolyáék által kierőszakolt, és rendkívül hátrányos, sőt megalázó helyzetből, a budapesti választmány kedvezőbb pozíciót tudjon elérni.

Egy olyan társadalmi támogatottságát teljesen elveszítő, a tagságának pedig többségét elveszítő súlytalan politikai formáció, mint az SZDSZ, ilyen kedvező helyzetbe hozatala az MDF számra az öngyilkossággal egyenlő.

Miért?

Legyünk tárgyilagosak: a kispártoknak semmi esélyük sincs, hogy az egyéni képviselőik mandátumot szerezzenek a választáson. Ezért az ilyen pártok arra törekednek, hogy a listáról tudják delegálni képviselőiekt. Ebből fakadóan, ha egy párt első néhány helyét szétosztogatja, az azt jelenti, hogy feladta magát, hiszen nem lesz képviselete.

Gondolja meg, hogy az MDF budapesti emberei most belefektetnek egy csomó munkát a kampányba, s mindezt a semmiért… Hiszen elindulnak, aztán megverik őket, de az általuk szerzett töredékszavazatokon jutnak majd be az SZDSZ-es képviselők és más kiválasztottak a parlamentbe.

Mit reagálhatnak a budapesti választmányi „puccsra” Dávid Ibolyáék?


Az elmúlt hetek ámokfutását végignézve, lehet hogy egész Budapestet feloszlatják, esetleg egész Magyarországot. Ez persze vicc, de komolyan el tudom képzelni, hogy valami egészen szürreális válasz is jöhet, hiszen a józanság már réges-régen kiveszett ebből a pártból.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását