2024. április 27. - Zita

Magyar szál a Daimler-ügyben?

A Daimler német autógyárral kapcsolatos vesztegetési ügyben, amely a The Wall Street Journal című amerikai napilap és több külföldi hírügynökség jelentése nyomán derült ki, legalább 22 ország, köztük Magyarország is érintett.
2010. március 25. csütörtök 17:30 - HírExtra
A korrupció korunk betegsége, amelynek terjedése minden nemzetközi erőfeszítés dacára megállíthatatlannak tűnik. A köz- és vállalati szféra korrupciójának hadat üzenő, a kormányoktól független Transparency International jelentése szerint Magyarország 2002-ben a 33. volt a szervezet korrupció-leleplezési indexe szerint, helyezése tavaly már a 46. volt, s bár a szomszéd országokat megelőzte, teljesítménye semmiképp sem dicsérhető. Az MTI Sajtóadatbank összeállítása néhány ismertté vált nagyobb korrupciós ügy magyarországi vonatkozásáról:

2001. augusztus 8. - MIG: A stop! internetes portál információi szerint a MiG-29-es szovjet vadászrepülőgépek felújítására kiírt tenderrel kapcsolatos kenőpénzről közvetett bizonyítéka van a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, az ügyben a Honvédelmi Minisztérium egyik magas rangú vezetője (későbbi információk szerint Homoki János kisgazda országgyűlési képviselő, politikai államtitkár) érintett. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága vizsgálta a MiG vadászrepülőgépek felújításával kapcsolatos korrupciós híreszteléseket, majd lezárta az ügyet, mivel egyetlen meghívottól sem kapott olyan információt, ami a megvesztegetést igazolta volna. Az ügyben az ügyészség októberben bűncselekmény alapos gyanújának hiánya miatt megtagadta a nyomozást.

2006. március 13. - SIEMENS: A Nemzeti Nyomozó Iroda vádjavaslatot nyújtott be vesztegetés miatt a Magyar Honvédség két közalkalmazottjával, a Siemens Rt. egyik ágazati igazgatójával, valamint a társaság vidéki alvállalkozójának két tagjával szemben. A nyomozás során kiderült: a honvédségi ügyintézők pénzt, illetve műszaki cikkek fejében információkat adtak a multinacionális cégnek a hadsereg távközlési hálózatának fejlesztésével kapcsolatos tenderről. Ősszel a Siemens németországi központjának vezető munkatársait is pénzek hűtlen kezelésével gyanúsították meg, a külföldi "fekete kasszákba" utalt vesztegetési pénzek összege meghaladta a 200 millió eurót.

2007. szeptember 11. - GRIPEN: Svédországban a korrupciós ügyekben illetékes ügyész bejelentette, hogy a Saab és a BAE Systems vállalatok magyarországi üzleti tevékenységére is kiterjeszti a nyomozást a Saab Gripen harci repülőgépek eladása ügyében. (A The New York Times néhány héttel korábban szellőztette meg, hogy feltételezések szerint 2001-ben több millió dollárt fizetett a BAE Systems magyarországi pártoknak, hogy az ország a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzésére.)

2009. június 16-án Svédországban lezárták a vizsgálatot, mert nem találtak bizonyítékot arra, hogy a 2004. július 1-jét követő időszakban a Saab és az általa felerészben tulajdonolt Gripen International képviselői szándékosan segítették a brit partnert, a BAE Systemst kenőpénzek kifizetésében. Az ügyész hozzátette: a vizsgálat azt mutatja, hogy a BAE kenőpénzt fizetett Csehországban, Magyarországon és Dél-Afrikában a Gripen-ügyletekkel kapcsolatban.

A vizsgálat Nagy-Britanniában folytatódott, s 2010. január 29-én vádat emeltek az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly ellen a BAe egyes kelet-közép-európai - köztük ausztriai, csehországi, magyarországi - szerződéseivel kapcsolatban. A vádeljárást egy héttel később megszüntették, miután a BAE a brit és az ügyet szintén vizsgáló amerikai kormányszervekkel létrejött egyezségben hivatalosan felelősséget vállalt a terhére rótt "súlyos kihágásokért", és beleegyezett "jelentős összegű pénzbírság" kifizetésébe.

2008. szeptember 8. - STRABAG: A Profil című osztrák hetilap által közzétett dokumentumok felvetették annak gyanúját, hogy a Strabag építőipari konszern egy pr-cégén keresztül 2003 és 2005 között több millió eurós támogatást nyújtott - üzleti előnyszerzés céljából - magyarországi pártoknak. A cikk szerint az osztrák cég így akart befolyást gyakorolni számos magyarországi építési megbízás elbírálására.

A cikk név szerint megemlítette Kuncze Gábort, az SZDSZ akkori elnökét és Puch Lászlót, az MSZP pénztárosát, valamint Gyürk András és Lezsák Sándor Fidesz-politikusokat, akikkel a pr-cég kapcsolatba került. A magyar pártok cáfolták, hogy adományokat kaptak volna a Strabag cégtől, és a konszern társtulajdonosa is kijelentette, hogy "magyar politikai pártokhoz nem folytak juttatások".

2010. március 24. - DAIMLER: A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója vizsgálatot indított, hogy kiderítse: hogyan történt a 2005-ös Volánbusz-beszerzés. Az ügy előzménye, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium a Daimler német autógyár körüli megvesztegetési botrány ügyében benyújtott keresetében szerepel, hogy több mint 300 ezer euró összeget is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek a buszvásárlási ügylet kapcsán. A dokumentum együtt kezeli az ügyben az osztrák és a magyar szálat. A Daimler-Benz április amerikai bírósági meghallgatása április 1-jén esedékes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását