2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megfejtették az agyatáblákat

A Kr.e. VII. századból származó megállapodásról mesélnek az asszír ékírásos agyagtáblák, amelyeket Törökország délkeleti részén fedeztek fel.
2010. április 10. szombat 22:05 - HírExtra
Az agyagtáblákkal teli rejtekhelyet még 2009 augusztusában fedezte fel egy ókori templom feltárása közben egy nemzetközi régészcsapat. A projektben tucatnyi ország húsz egyetemének és kutatóintézetének szakemberei vesznek részt a Torontói Egyetem régészeinek vezetésével.

A helyszínen arany- és bronzékszereket, italáldozatoknál használt edényeket, valamint egyéb kultikus tárgyakat fedeztek fel - olvasható a ScienceDaily (http://www.sciencedaily.com) tudományos hírportálon.

A szerződést egy 43 centiméterszer 28 centiméteres agyagtáblára vésték. A megállapodás Kr.e. 672-ben köttetett egy pompázatos szertartás keretében Kalhuban, Asszíria időrendben második fővárosában, amely a mai Irak területén, a Tigris bal partján, Ninivétől 35 kilométerre délre helyezkedett el. Az egyezséggel Eszarhaddon (Assur-ah-iddína, uralkodott Kr. e. 680 - Kr. e. 669) asszír király a békés trónutódlást kívánta biztosítani fia, Asszurbanipál (Assur-bán-apli) számára.

A megállapodással a király egy olyan politikai krízis megismétlődését kívánta elkerülni, amely apja, Szín-ahhé-eriba meggyilkolása után bontakozott ki, akit Eszarhaddon testvérei tettek el láb alól.
Az agyagtáblák meglehetősen rossz állapotban vannak, így elolvasásuk több hónapot vesz majd igénybe. A szövegek megfejtése révén a kutatók reményei szerint megismerhetik Asszíria kapcsolatrendszerét a Kr.e. VII. században, amikor legnagyobb kiterjedését érte el Frígia Közép-Anatóliában, és egyre élénkebb kereskedelem folyt a levanteiekkel és a görögökkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását