2024. április 28. - Valéria

Kislány a pokolban

Sárdi Mária Kislány a pokolban című, egy 15 éves kislány koncentrációs táborban átélt visszaemlékezés-kötetéből készült monodrámát mutatják be hétfőn a magyarországi Holokauszt Emléknap (április 16.) alkalmából a fővárosi Dohány utcai zsinagógában.
2010. április 14. szerda 19:22 - HírExtra
Magyarországon most először ad helyet színházi előadásnak zsinagóga - mondta szerdán Rádi Angéla, az est szervezője az MTI-nek. Az est első részében Harsányi Gábor szavalja el Rónay György Planctus (siratóének) című versét, ezután Bárdos Barbara énekel, majd Gerendás Péter játszik részleteket 2007-ben megjelent Mementó című lemezéről, ezt követően kerül színre a monodráma.

Sárdi Mária Kislány a pokolban című monodrámáját Budai Tünde adja elő, a rendező-dramaturg Kriszt László; mindketten a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói. Rádi Angéla elmondta, Kriszt januárban kereste meg azzal az ötlettel, hogy a darabot a Holokauszt Emléknap alkalmából a zsinagógában mutassák be.

A monodráma alapjául szolgáló kötet 14 évvel ezelőtt jelent meg először, második kiadása 2006-ban. Kriszt László korábban az MTI-nek elmondta, hogy miután megvette, a metrón utazva azonnal elolvasta a könyvet és elhatározta, színpadra állítja az elhurcolt 15 éves budapesti kislány történetét. A monodrámát 2007-ben bemutatták a Fészek Művészklubban, ugyancsak Budai Tünde előadásában.

Sárdi Máriát édesanyjával és nagyanyjával 1944 decemberében, az utolsó transzporttal vitték el Budapestről, a Teleki téri nyilas gyűjtőházból Bergen-Belsenbe. A család férfitagjait korábban megölték, az anyát és a nagyanyát a kislány szeme láttára lőtték agyon a táborban. Sárdi Mária egyedül élte túl a borzalmakat, szabaduló levelének dátuma: 1945. június 27. A jelenleg 80 éves szerzőt, aki korábban újságíróként tevékenykedett, meghívták az előadásra.

Hétfőn a zsinagógában Fröhlich Róbert, a templom főrabbija és Egresi László, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára köszönti majd a megjelenteket. Az est műsorvezetője Székhelyi József színművész lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását