2024. április 29. - Péter

Japán hegedűművésznő a MÜPA-ban

A japán hegedűművésznő, Midori lép fel szerdán a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol Beethoven közkedvelt F-dúr Tavaszi szonátája mellett Janácek, Sallinen és Richard Strauss művei is elhangzanak Charles Abramovic zongoraművész közreműködésével.
2010. május 8. szombat 15:19 - HírExtra
A szonáta-est zárja a Jakobi Koncert 2009-2010-es szezonját a Koncert 33 sorozatban - közölte az MTI-vel Jakobi László.

A japán muzsikus még nincs 30 éves, de máris több nemzetközi kezdeményezés fűződik a nevéhez és 2007 óta az ENSZ jószolgálati nagyköveteként is dolgozik. Kisiskolások zenei nevelési programjához csatlakozott New Yorkban, ahol ő és barátai munkájából már több mint 160 ezer gyerek profitált. A hangszeres és zeneelméleti képzés mellett workshopokat is tartanak, idén először ifjúsági fesztivált rendeznek.

Midori Japántól Kaliforniáig világszerte tart mesterkurzusokat. Egyúttal jelentős zeneszerző, a Philadelphiai Zenekar 2004-ben mutatta be zongorára, vonósokra és timpanira írt versenyművét.
Az 1971-ben Oszakában született japán hegedűművésznő pályája 1982-ben kezdődött, amikor a közönség Zubin Mehtának a New York-i Filharmonikusok élén adott újévi koncertje szólistájaként először hallgatta az akkor 11 éves csodagyereket.

Azóta a nemzetközi zenei élet egyik legnagyobb sztárja, aki szólistaként és kamarazenészként egyaránt ünnepelt vendég a legrangosabb zenekaroknál, hangversenysorozatokban és fesztiválokon.

Fellépett a New York-i és a Berlini Filharmonikusokkal, a Chicagói és a Londoni Szimfonikus Zenekarral, a Philadelphia Zenekarral, a BBC Szimfonikus Zenekarával, az Orchestre de Paris-val, olyan fontos zenei központokban hangversenyezett, mint Bécs, London, New York, Madrid és Párizs.

A hegedűművésznő Bronislav Huberman egykori hangszerén, egy 1734-ben készült Guarneri del Gesu hangszeren játszik. Partnere, Charles Abramovic is koncertezett a világ jelentős fesztiváljain, szólistaként és kamarazenészként egyaránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását