2024. május 5. - Györgyi

Az ókori görögök is szenvedtek a megszorításoktól?

A gazdasági helyzet miatti megszorítások nem újkori találmányok, már az ókori görögöket is sújtották az adósságállomány csökkentése érdekében bevezetett intézkedések - állítja egy görög régész.
2010. május 12. szerda 18:08 - HírExtra
Matosz Besziosz, a Püdna ókori makedón városban folyó ásatások vezetője szerint az utóbbi hónapokban előkerült több olyan sír, amely arról vall, hogy 2300 évvel ezelőtt uralkodói utasításra tilos volt túl gazdag ajándékokkal ellátni a túlvilági útra induló elhunytakat.

Míg a Kr.e. IV. századi temetkezésekben rengeteg az arany ékszer, a csodaszép, művészi kivitelű amfora, és az elefántcsont-borítású ágyak is a sírok szokványos berendezési tárgyaihoz tartoztak, egy évszázaddal később, Kasszandrosz uralkodása alatt már szó sincs semmiféle halotti luxusról: a drága alapanyagokat olcsóbbak váltották fel, leginkább az agyag.

"A Kr.e. IV. század végén Kasszandrosz, az Athént elfoglaló makedón sereg főparancsnoka utasításban tiltotta meg a pompázatos síremlékeket, korlátozta a gyászszertartásra fordítható összegeket" - hangsúlyozta Matosz Besziosz.

Kasszandrosz (Kr.e. 355-297) Antipatrosz makedón katona és politikus, Nagy Sándor hadvezérének legidősebb fia volt. (Antipatrosz Nagy Sándor halála után a világhódító birodalmát vezető diadokhoszok egyike, az európai területek vezetéséért felelős sztratégosz volt, majd Kr. e. 320-tól haláláig az egész hellenisztikus birodalom kormányzója volt).

Mivel apja Kr.e. 319-ben nem rá bízta a Makedón Birodalom kormányzását, országa ellenségeitől kért segítséget. Kasszandrosz gyors katonai sikereket aratott, Kr.e. 318-ban elfoglalta Athént is, rövidesen pedig Makedóniát is megszerezte. Megölette III. Alexandrosz (Nagy Sándor) anyját, feleségét és fiát, feleségül vette Nagy Sándor húgát, Thesszalonikét, akiről egy újonnan alapított várost (Thesszalonikét) nevezett el. Bár a birodalmat már Kr.e. 319-317-ben megszerezte, a királyi címet csak Kr.e. 305-ben vette fel. Kr.e. 299-ben lemondott Görögországról, Makedóniát azonban haláláig birtokolta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását