2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tovább tombol a vihar, szorongatott helyzetben a vidék

Vészhelyzet elrendelését kezdeményezi az árvízi védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.
2010. május 17. hétfő 12:36 - HírExtra
A szakállamtitkár véleménye szerint a testület jóvá fogja hagyni az OMIT javaslatát, és elrendeli a rendkívüli készültséget.

Kóthay László hangsúlyozta, hogy a vészhelyzetet várhatóan nem rendelik el minden önkormányzat területére. "Most válogatják le" azokat a településeket, amelyeket az intézkedés érinteni fog - mondta. Kérdésre válaszolva ezek nagyságrendjét húsz-negyven településre becsülte.

Muhoray Árpád, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettese ezzel kapcsolatban megjegyezte: a veszélyhelyzet elrendelése plusz feladatot és plusz jogkört ad az önkormányzati vezetőknek, például intézkedhetnek arról, hogy a lakosságot milyen védekezési munkába vonják be; elrendelhetővé válik a kitelepítés és a védekezés költségeit a továbbiakban az állam viseli.

Kóthay László emlékeztetett: rendkívül ritka jelenség, hogy egy időjárási front ilyen sokáig maradt volna a Kárpát-medencében, és ilyen sok vizet hozott volna, a feljegyzések szerint 70-80 évvel ezelőtt lehetett hasonló. A Dunántúlon 60-80 milliméter, Észak-Magyarországon 15-40 milliméter csapadék hullott az elmúlt 24 órában. Az előrejelzések szerint a csapadék hétfőn és kedden Magyarország egyes területein a 20-30 millimétert is elérheti.

A folyókon 624 kilométer hosszban van árvízi védekezés, ebből 119 kilométeren (a Lónyai főcsatornán, a Bodrogon és az Ipoly alsó szakaszán), 113 kilométeren másodfokú (az Ipoly felső szakaszán), míg 392 kilométeren harmadfokú (a Sajón, a Zagyván, a Tarnán és a Bódván).
Mint elmondta: reggel 8 órakor elemezték az elmúlt 24 órát, áttekintették, milyen feladatok várhatóak a következő 24 órában. Ennek alapján úgy döntöttek, hétfőn vagy kedden megnyitják a jászteleki szükségtározót a Zagyván. Az, hogy pontosan mikor nyitják meg a tározót, annak a függvénye, hogy milyen vízszintnél lehet a leghatékonyabban csökkenteni az árhullámot - magyarázta.

Közölte: jelenleg összesen 2.500-an dolgoznak az árvízi védekezésben, de ez "még mindig nem elég", a miskolci vízügyi igazgatóság vezetője írásban kért további 400-400 embert a Hernád völgyében folyó védekezéshez, illetve 50 embert a műszaki irányításhoz. Figyelemmel arra, hogy a Zagyván megnyitják a szükségtározót, a szolnoki szakembereket visszarendelik a Hernádról, s a helyükre győri, szegedi, szombathelyi és gyulai vízügyeseket vezényelnek.

Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója arról számolt be, hogy az árvízhelyzet a kis vízfolyásokon alakult ki. A Bodrog intenzíven árad, várhatóan a harmadfokú szintet meghaladó vízállások alakulnak ki, a Sajón, az Ipolyon és a Hernádon az eddigi legmagasabbat meghaladó vízállásra kell számítani. A Bódván, az Ipolyon és a Zagyván a folyó szintje már meghaladja az eddig mért legnagyobb vízállást. Közölte: a Kapos is rendkívül hevesen árad, s a helyzetet nehezíti, hogy a Sión zajlik a Balaton vízleeresztése.

Beszámolt arról is: körülbelül 250 településen nyújt segítséget a vízügy a helyi önkormányzatoknak, s egyes helyeken azt tapasztalják, hogy a műszaki irányító által javasolt védekezést csak "kis kivárással", késéssel fogadják meg a településeken.

Hangsúlyozta: minden településnek kell, hogy legyen védelmi terve, ebben az árvízi helyzetben ezeket kell elővenni és aktualizálni. Muhoray Árpád arra kérte az állampolgárokat, segítsenek a védekezésben, például azzal, hogy a ház körüli árkok tisztítást elvégzik.

Lassú javulás várható?

Lassú javulás várható az időjárásban; az északnyugati szél a Tiszántúl kivételével sokfelé viharos marad, csak kedden délutántól enyhül - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján hétfő délután.

Keddtől nyugaton csökken a felhőzet, néhol futó zápor lehet. A Dunától keletre erősen felhős vagy borult marad az ég, és ott még további esőre, záporra számíthatunk. Az északnyugati szél a Tiszántúl kivételével sokfelé viharos marad, majd kedden délutántól mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5-10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden keleten 10-15, a Dunántúlon 16-19 fok között várható.

Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és az ország középső részén gyakran kísérik viharos - 60-90 km/h - lökések. Főként a Dunántúli-középhegység környezetében és a Duna vonalában, a főváros környékén is síkvidéken helyenként 90-105, a Bakony magasabb, nyíltabb részein 110-130 km/h széllökésekre is számítani lehet.

A szél hétfő késő estétől a kritikus térségekben is fokozatosan mérséklődik. Kedden napközben 60-85 km/h közötti széllökések valószínűek a Dunántúlon, illetve a Duna-Tisza közén.

A csapadék intenzitása is folyamatosan mérséklődik. Hétfőn a Győr-Pécs vonal mintegy 150 km széles sávjában jellemzően 8-15 milliméter további eső esik, másutt legfeljebb kisebb körzetekben haladhatja meg az 5 millimétert. Kedden főként a keleti, északkeleti országrészben valószínű további 2-15 milliméter csapadék.

Balinkát elzárta a víz

Elzárta a víz a Fejér megyei Balinkát; a községet a Gaja áradása miatt egyik irányból sem lehet megközelíteni, mert lezárták a 8209-es utat a 8+ 900-as kilométerszelvényben, valamint a 8209-es utat a 4+500-as kilométerszelvénynél - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

Lezárták Bicske külterületén az 1-es főútnak a Budai csomóponttól a Báder fogadóig terjedő, mintegy 3 kilométeres szakaszát; a forgalmat a városba terelik - mondta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Alámosta a víz, s lezárták Bicskén a 811-es főút és a 8126-os út kereszteződésétől a Kinizsi út-Csákvári út kereszteződéséig terjedő útszakaszt is - tette hozzá Németh-Kész Mónika rendőr százados.

A bicskei halastó kiöntése miatt Mányra nem lehet eljutni a 1104-es úton. Az utat az 1-es főúton levő körforgalomnál lezárták, a település Csabdi felől közelíthető meg egy mellékúton - tájékoztatott a százados.

A móri halastórendszer egyik tavának gátszakadása miatt továbbra sem lehet közlekedni a bodajki bekötőút, és a fehérvárcsurgói bekötőút egy szakaszán.

A vihar balesetet is okozott: Székesfehérváron a Szabadságharcos úton egy piros lámpánál várakozó autóra dőlt egy fa; a balesetben egy nő könnyű, hámsérülést szenvedett.
Kincsesbányán, a Hunyadi utcában egy ház nádtetejének egy részét elvitte a szél, s kidőlt az épület kéménye. A benn lakó családot ki kellett telepíteni. Bodajkon összedőlt egy vályogház. Sérülés egyik helyen sem történt.

Veszélyben az ivóvíz?

Alternatív megoldást kell találni Sásd ivóvízellátására, mert az esőzés következtében a kisvárosban lehetetlenné vált a vezetékes hálózat üzemeltetése - közölte a baranyai védelmi bizottság hétfő délelőtt az MTI-vel.

Tóth György, a bizottság katasztrófa-elhárítási operatív törzsének vezetője arról tájékoztatott, hogy Sásd elektromos vízműberendezései víz alatt állnak, ennek következtében képtelenek ellátni feladatukat. Hozzátette: a védelmi bizottság hétfői intézkedései nyomán a lakosságot lajtoskocsikból látják el vízzel, vagy Budapestről zacskós vizet hozatnak a számukra.

Hargitai János, a bizottság elnöke hétfőn levélben fordult Varga Zoltánhoz, a Kormányzati Koordinációs Bizottság elnökéhez, hogy honvédségi járműveket kérjen a Sásdon zajló védekezéshez.

Sásd egy részét elöntötte a Baranya-csatorna, néhol csónakkal közlekednek a mentésben dolgozók. A városban tíz házból tizennyolc embert ki kellett költöztetni. A települést a 66-os úton, Oroszló irányából már nem lehet megközelíteni autóval, a rendőrök elterelik a forgalmat.

Borsod: katasztrófa

Rácz Miklós közlése szerint a Sajón, a Bódván és a Hernádon egyszerre alakult ki árhullám, vélhetően minden eddigit meghaladnak majd a vízszintek. A szakemberek felkészültek néhány település esetleges kitelepítésére is - fűzte hozzá.

Az igazgató tájékoztatása szerint az 1974-es nagy árvíztől is nagyobb lesz a most levonuló víz, jószerivel valamennyi folyón nagyobb áradat jön le, mint eddig bármikor, a legkritikusabb helyzet a Hernád mentén alakulhat ki.

Rendkívüli, jószerivel katasztrofális a helyzet, a védekezésben több százan vesznek részt, vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisek, civilek, és várhatóan a honvédség segítségét is igénybe kell venni - mondta Rácz Miklós.

Megemlítette: volt olyan időszak, amikor óránként 50 centiméterrel emelkedett a folyók vízszintje, azt viszont cáfolta, hogy a szlovákiai tározók megnyitása okozta volna ezt.

Az Ékövizig vezetője szólt arról is, hogy hosszú, rendkívüli védekezésre készülnek fel, számítanak a Bodrog vízszintjének jelentős emelkedésére is, és igen sok hegyvidéki patak is soha nem látott vizet hoz magával.

A Tisza egyelőre fogadja mellékfolyóiból a nagy vizet, de vízszintje rövid idő alatt már három métert emelkedett.

Rácz Miklós szerint "nagyon szerencsétlen esetben" akár víz alá kerülhet Sajóecseg.
A délutáni órákban a helyszínre érkezik Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök, akit Miskolcon a megyei és a helyi védelmi bizottság vezetői tájékoztatnak az árvizi helyzetről, majd a kormányfő Boldván tekinti meg a Bódva menti védekezést.

Másodfpkú belvízvédelmi készültség

Laki István elmondta: arra még nem volt példa, hogy ilyen gyors ütemben, mindössze egy nap alatt másodfokúra kelljen emelni a védekezési fokozatot, de rövid idő alatt már mintegy 500 hektárt öntött el a belvíz. A rekordmennyiségű eső szántókat, legelőket, erdőterületeket öntött el, a víz a Somogy megyei Sávoly és Főnyed térségében a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal töltését is veszélyezteti.

A Zala és Somogy megyei területeket érintő belvíz négy helyszínen okoz gondokat. A Zala folyó jobb partján, zalaapáti térségében szántóföldeket öntött el, a bal parti részen, Zalavár és Sármellék közelében erdők kerültek víz alá.

Keszthely és Hévíz térségében már három szivattyútelep dolgozik, mert erdőkben, legelőkön áll a víz. Itt azért van szükség gyors intézkedésre, mert ahogy újból melegszik majd az idő, a pangó víz a Kis-Balaton vízminőségének romlásához, akár halpusztuláshoz vezethet - magyarázta az üzemmérnökség vezetője.

A Kis-Balaton déli területein, Sávoly, Főnyed és Vörs közelében a vasútvonal került veszélybe. Itt a nagy mennyiségű belvíz szivattyúzásával próbálják megakadályozni, hogy a töltés átázzon és ezáltal veszélybe kerüljön a vasúti közlekedés.

Laki István kifejtette: az elmúlt években sokszor volt szükség belvízi védekezésre a Kis-Balaton térségében, de ilyen hirtelen, ennyire sok csapadék még nem hullott a térségben. Minden szivattyút üzembe állítottak, de akkora mennyiségű a víz, hogy nem kizárt, rövid időn belül harmadfokúra kell emelniük a készültséget.


Csónakkal az utcán

Elöntötte Sásd egy részét a Baranya csatorna, néhol csónakkal közlekednek a mentésen dolgozók is - tájékoztatta a Baranya megyei katasztrófavédelem hétfőn az MTI-t.

Az ügyelet közlése szerint a baranyai városban eddig tíz házból összesen tizennyolc embert kellett kiköltöztetni. A települést a 66-os úton, Oroszló irányából már nem lehet megközelíteni autóval, a rendőrök elterelik a forgalmat. A katasztrófavédelem emberei csónakkal is segédkeznek a mentésben.



M7: Nagykanizsa felé teljes útzár


Teljes útzár van az M7-es autópályán Balatonboglár térségében a Nagykanizsa felé vezető oldalon; a rendkívül erős szél a 143 kilométerszelvényben két kamiont is "megforgatott", az egyik pótkocsija felborult - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

A nem sokkal kilenc óra előtt történt baleset miatt valamennyi sávot le kellett zárni, a műszaki mentés alatt, rövid időre a Budapest felé vezető oldalt is le kell zárni a forgalom elől - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Bíró Gábor tájékoztatása szerint a balesetben senki nem sérült meg, a műszaki mentés miatt azonban legkevesebb egy órán át nem használható az autópálya ezen szakasza. Az autósoknak azt ajánlják, hogy Balatonboglárnál térjenek le a 7-es főútra, ahonnan Fonyódnál térhetnek vissza az autópályára - tette hozzá.

Pécs felől reménytelen a vasút


A Pécs- Budapest vonalon, Ercsinél egy kidőlt fa megbénította a vasúti közlekedést, az utasok gyalog vágtak neki az ítéletidőben-értesült szerkesztőségünk.

Több vasútvonalon is áll a közlekedés, és jelentős késésekre kell számítani az országban a viharos erejű szél miatt hétfő délelőtt, a vonatokat buszok pótolják.

A Mávinform sajtóügyeletésnek tájékoztatása szerint a Budapest-Hegyeshalom, a Győr-Celldömölk, a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca és a Budapest Pusztaszabolcs vonalakon is csökkenteni kellett a szerelvények sebességét a szél miatt, ezért a vonatok 15-40 perc késéssel közlekednek.

A Budapest-Esztergom vasútvonalon Esztergom-Kertváros között fa dőlt a vasúti pályára, itt az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják, a Volán társaságok pedig elfogadják a vasúti bérleteket.

Both Ferenc közlése szerint a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vasútvonalon le kellett zárni a pályát Olaszliszka és Tolcsva között, valamint Sárospataknál, mert a lezúduló víz alámosta a vasúti pályát. Az utasokat itt is buszok szállítják, 20-25 perces késésekre kell számítani.

A Budapest-Nagykanizsa vasútvonalon Balatonaliga és Szabadisóstó között fa dőlt a pályára. Emiatt az autóbuszok Lepsény és Balatonszentgyörgy között közlekednek.

Felsővezeték-szakadás miatt áll a vasúti forgalom a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonakon Ercsi és Iváncsa között, a Máv már megrendelte a buszokat, a helyreállítás délig is eltarthat.

Tűzoltók nyakig munkában

Vasárnap reggel óta ötszáz bejelentés érkezett a fővárosi tűzoltókhoz a viharral kapcsolatban hétfő reggelig, a szakembereket leginkább fakidőléshez, vízszivattyúzáshoz, leszakadt vezetékekhez riasztják.

Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság főosztályvezetője az MTI-nek azt mondta: bár már háromszáz bejelentést teljesítettek, még legalább kétszáz hátravan, és folyamatosan érkeznek a jelzések a tűzoltókhoz. A bejelentéseket osztályozni kell, mert nincs elég kapacitás ahhoz, hogy mindenhova azonnal kivonuljanak.

Kifejtette, elsőbbséget élveznek az életveszélyt jelentő, a közintézményeket, a közellátást és a közlekedést veszélyeztető esetek megszüntetése. Eddig 159 fakidőléshez riasztották őket és 59 helyen kellett vizet szivattyúzniuk.

Dobson Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki leszakadt felsővezetéket lát, azt vonja körbe kordonnal, vagy mindenképpen jelentse a tűzoltóknak, mert ezek a vezetékek életveszélyesek, az ELMÜ pedig nem tud mindenhova azonnal kivonulni. Jelenleg 25 ilyen vezetékről tudnak Budapesten.
Forrás: MTI/hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását