2024. április 27. - Zita

A lobbi erősebb az igazságnál?

Nem praktizálhat Nagy-Britanniában Andrew Wakefield, aki 1998-as, a The Lancet folyóiratban közölt tanulmányában összefüggést vélt felfedezni a kanyaró, mumpsz és rubeola-elleni vakcina, az MMR és az autizmus között: az orvost hétfőn zárta ki tagjai sorából a brit doktorok regiszterét vezető szervezet, a General Medical Council (GMC).
2010. május 25. kedd 13:48 - HírExtra
Andrew Wakefield tanulmánya emberemlékezet óta a legélesebb vitát váltotta ki orvosi körökben. A cikk eredményeként meredeken csökkent a gyermekek átoltottsága az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más európai országokban. Míg 1995-ben a brit gyermekek 95 százalékát beoltották, ami elegendő a kanyarójárványok megelőzéséhez, a 2000-es évek elejére London némely körzetében a vakcináció mértéke 50 százalékra esett vissza.

A tanulmány megjelenése óta, 1998 és 2004 között Andrew Wakefield állításait sorra megcáfolták az olyan vezető orvosi folyóiratok, mint a The Lancet, a New England Journal of Medicine, a Pediatrics vagy a British Journal of Medicine, tucatnyi brit orvosi szövetség pedig közleményben vállalt felelősséget az oltóanyag biztonságosságáért. Ennek eredményeként az utóbbi években emelkedőben van a vakcinában részesülők száma, az átoltottság mértéke azonban nem elegendő a járványok megakadályozásához. Tavaly februári adatok szerint Angliában és Walesben 70 százalékkal nőtt 2008-hoz képes a kanyarós megbetegedések száma, javarészt a beoltatlan gyerekek miatt. 2006-ban egy 13 éves fiú hunyt el kanyaróban, ez volt 14 éves szünet után a kanyaró első halálos áldozata a brit szigeteken.

A GMC fegyelmi testülete határozatában rámutatott, hogy Andrew Wakefield és két szerzőtársa "lelkiismeretlenül", "félrevezető módon" és "felelőtlenül" viselkedett kutatásai során, "szívtelen nemtörődömséget" tanúsítva a gyermekek iránt. A testület közleménye szerint az orvos a vérmintákat fia születésnapi partijának résztvevőitől gyűjtötte be, 5 fontot fizetve minden gyermeknek, és később tréfálkozott is az eset fölött.

Wakefieldnek egyébként, aki abban az időben a londoni Royal Free Hospital gasztroentorológusa volt, nem volt engedélye a kutatásra.

Terence Stephenson, a brit királyi gyermekgyógyászati kollégium, a Royal College of Paediatrics and Chield Health elnöke szerint a hamis összefüggés kimutatása az MMR-oltóanyag és az autizmus között felbecsülhetetlen károkat okozott a vakcinációs programnak.
"Számtalan bizonyítékunk van arra, hogy az oltóanyag biztonságos" - emelte ki.

Paul Offit, az egyesült államokbeli philadelphiai gyermekkórház infektológus-főorvosa szerint Wakefield hagyatéka nem más, mint gyermekek kórházi kezelése és esetleges halála egy könnyen megelőzhető betegség következtében. A főorvos ugyanakkor kételyét fejezte ki afelől, hogy a GMC határozata megingathatja a szülők egy részének Wakefieldbe vetett bizalmát, aki 2004 óta az Egyesült Államokban praktizál, és több hollywoodi híresség támogatását is maga mögött érezheti.

"Krisztusszerű figurává vált, és mit sem számít, hogy a tudomány megcáfolta állításait" - hangsúlyozta Offit. Wakefield közölte az AP amerikai hírügynökséggel, hogy megfellebbezi a GMC fegyelmi bizottságának döntését. Erre 28 napja van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását