2024. május 2. - Zsigmond

Megtalálták a legrégebbi bőrcipőt!

Örményországban archeológusok bukkantak rá arra a bőrcipőre, amely az eddigi legrégebbi lelet lábbeliről.
2010. június 10. csütörtök 15:27 - Vuksitz Balázs
A bőrcipőt a régészek körülbelül 5500 évesnek saccolják, amely 400 évvel előzi meg a Stonehenge-et, és 1000 évvel a gizai piramisokat.

A kutatók részleteket közöltek a lelettel kapcsolatban. A jelentés szerint a cipő egy darab bőrből készült, és úgy készítették, hogy az kényelmes legyen viselője számára.

A cipő tartalma

A cipőben találtak füvet is, azonban a kutatók még nem biztosak abban, hogy vajon az a láb melegen tartására szolgált, vagy arra, hogy a cipő ne veszítse el eredeti formáját. Az sem biztos, hogy férfi vagy nő viselte a világ legrégebbi lábbelijét, amely viszonylag kis méretű, 38-as.

Hihetetlen barlang

A régészek a leletet az Areni 1 barlangban fedezték fel, Örményországban, közel a török és iráni határhoz. A szakemberek csodálkozásuknak adtak hangot arra vonatkozóan, hogy milyen körülmények uralkodtak a barlangban.

Nem Oetzi viselte


A hűvös, száraz levegő, és földön talált birkatrágya gyakorlatilag konzerválta a lábbelit.
Dr Ron Pinhasi ír kutató elmondása szerint egészen a radiokarbonos kormeghatározásig úgy gondolták, hogy a lelet nem lehet több 600-700 évesnél. A vizsgálat elvégzése során viszont kiderült, Oetzi, a jégember nem viselhette a cipőt, hiszen az több száz évvel korábbi.

Egyébként találtak még a kutatók egyéb tárgyakat is a barlangban, mint például konténereket, amelyek búzát, árpát, sárgabarackot, és egyéb ehető növényeket.


Forrás: BBC/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását