2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Rendőri túlkapások: megkezdődött az anyaggyűjtés

Balsai István miniszterelnöki megbízott megkezdte munkáját a 2006. október 23-i rendőri brutalitással kapcsolatos iratok begyűjtésével. Erről az érintett számolt be Gulyás Gergely fideszes képviselővel közösen tartott pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. június 18. péntek 18:33 - HírExtra
Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az 2006. augusztus 20-i tűzijáték és az október 23-i rendőri erőszak áldozataival az események negyedik évfordulójáig meg szeretnék kötni az egyezségeket, és ki akarják fizetni a kártalanítást. Előbbiben már a múlt héten, utóbbiban a jövő héten kezdődnek meg az egyeztetések az áldozatokkal, azok jogi képviselőivel.

A fideszes országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet, hogy az állam csak a jogalappal bíró megalapozott követeléseket elégíti ki, ezt is a bírói gyakorlattal összhangban álló mértékben.
Balsai István közölte: miniszterelnöki megbízottként megkezdte a munkát, megérkeztek a rendőri iratok; további iratokat kívánnak begyűjteni. A 2006. októberi rendőri brutalitás körülményeit, feleseit vizsgáló miniszterelnöki megbízott megismételte, hogy felhatalmazás kiterjed minden olyan titkosított irat beszerzésére is, amelyre eddig a jó szándékú vizsgálatoknak nem volt lehetősége.

A sajtótájékoztatón részt vett Fábián Gábor, a 2006. október 23-i események egyik sérülje, aki a vele kapcsolatos történésekről azt mondta: aznap részt vett a Fidesz-nagygyűlésén. Hazafelé tartva a rendőrök a Károly körút és a Dob utca sarkán minden felszólítás nélkül "ráugrottak", eltörték a szárkapocscsontját, valamint az ujját bilincselés közben. Hozzátette: a Madách térig húzták, ahonnan rendőrautóval vitték a Gyorskocsi utcába. Ezután a János kórházba vitték, és amikor a három rendőr megtudta, hogy eltört a keze, lába, otthagyták.

Balsai István kérdésre válaszolva kiemelte: nem tudni pontosan, hogy meddig tart a munkája, mint mondta, nagy terjedelmű az ügy. Leszögezte: nem fog három és fél évig tartani a vizsgálat, de hónapokat fog igénybe venni.

A Gyurcsány Ferenc felelősségét vizsgáló kérdésre úgy válaszolt: ez nem képezi feladatát. A megbízása arra szól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök számára készítsen egy jelentést, amelyben kitér majd a politikai, a szakmai, és a jogi felelősség kérdésére is.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megismételte: a tűzijáték áldozatainak kártérítése 300 millió forint, a rendőri brutalitás áldozataié a becslések szerint 200 millió forint lehet. Kifejtette: tűzijátékkal kapcsolatban zömében peren kívüli egyezségek jönnek majd létre, az októberi eseményeknél pedig akkor lehet szó kártalanításról, ha megtörtént a bűncselekmény és azt rendőr követte el.

A sajtótájékoztatóra eljött Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője, és kérdezni kívánt a két fideszes politikustól, akik jelezték, majd képviselői minőségben megtárgyalják egymással a felvetődő kérdéseket.

Az Országgyűlés június 8-án fogadta el az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló fideszes országgyűlési határozati javaslatot. A parlament megkövet minden ártatlan áldozatot, és bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit 2006-ban - augusztus 20-án, illetve az ősz folyamán - akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért. A törvényhozás erkölcsi és anyagi kártérítést ígért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását