2024. május 2. - Zsigmond

Nem lesz minimumfeltétele a kórházak működésének

Felfüggesztik az egészségügyi intézményekre vonatkozó, minimumfeltételeket szabályozó rendelkezést, amely július 1-jén lépett volna hatályba - mondta Cserháti Péter egészségügyi helyettes államtitkár szerdán újságíróknak Budapesten.
2010. június 23. szerda 16:55 - HírExtra
A rögtönzött sajtótájékoztatón a szakember kifejtette: azért döntött így a területért felelős államtitkárság, mert a tárgyi és személyi minimumfeltételeket rögzítő rendelet "felkészületlenül zuhant volna" az ágazatra.

Több tízezer ellenőrzést és működésiengedély-módosítást kellett volna végrehajtani az év végéig, ami lehetetlenség és a szolgáltatók sem tudtak volna felkészülni a rendeletben meghatározottaknak - mondta az egészségügyi helyettes államtitkár. Hozzátette, hogy a minimumfeltételeket mindenképpen rendezni kívánják, de nem így és nem most.

A egészségügyi államtitkárság másik intézkedése az úgynevezett közreműködői szerződések "megtartására" vonatkozik - közölte Cserháti Péter. Elmondta, hogy ezen rendelkezés is "életben marad", tehát egy-egy szakorvos vállalkozásban (szerződéssel) továbbra is gyógyíthat más-más intézményben. A harmadik intézkedési csomag a patikák online jelentését érinti.

A helyettes államtitkár kifejtette: a gyógyszertárakban júliustól nem kell elektronikus úton ellenőrizni az adott betegség kódját az adott gyógyszerhez a recepten, valamint az orvos szakvizsga-jogosultságát az adott gyógyszer felírásához, illetve a társadalombiztosítási támogatás mértékét.

Ez a rendelkezés fennakadásokat okozott volna a gyógyszerkiadásban - tette hozzá, kiemelve, hogy fontosnak tartják a patikák online jelentését, ezért féléves tesztüzemmódot vezetnek be, és csak akkor válik "élessé" a rendszer, ha azzal mindenki elégedett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását