2024. április 27. - Zita

Brutálszigor a BKV-nál - igaz vagy hamis?

Meglepő, bár korántsem mulatságos ellentmondásra bukkantunk, miközben az ellenőrlét rejtelmeit fürkésztük. Egész mást gondol a BKV az ellenőröket sújtó büntetésekről, mint egy névtelenségét kérő ex-alkalmazott.
2010. július 1. csütörtök 12:49 - Tamási Ágnes Anna
Ellentétes információk birtokába jutottunk a BKV-ellenőröket sújtó belső céges szankciókat illetően, miközben a vállalatnál dolgozó revizorok általános munkafeltételeit igyekeztünk feltérképezni. Előbb a BKV Zrt. sajtószobájának tájékoztatását közöljük, alább pedig egy névtelenségét kérő ex-ellenőr ellenvéleménye olvasható.

Milyen végzettség kell ahhoz, hogy valaki BKV-ellenőr legyen?


Ellenőreinknek legalább érettségi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük.

Van-e külön tanfolyamuk?


Jegyellenőreink számára a kötelező alaptanfolyam a következő tantárgyakból áll: Díjszabási ismeretek, Hely- és hálózatismeretek, "Magatartás a közlekedésben" ismeretek, Pótdíjazási ismeretek, Munka- és tűzvédelem, Egészségügyi ismeretek, Vállalati ismeretek és Közlekedésüzemi ismeretek. Ezek elvégzése után is lehetőséget biztosítunk egyéb folyamatos, ismeretbővítő tanfolyamok elvégzésére.

Ezek között szerepel a pszichológiai tréning, ahol elsősorban a konfliktuskezeléssel kapcsolatos hatékony technikák elsajátítása. Ezen túl angol nyelvi képzési lehetőséget is biztosítunk. A képzés metodikáján nagyobb változtatást nem kívánunk végrehajtani, azonban a magatartási normák betartására, konfliktuskezelésre jövőben a képzés során nagyobb hangsúlyt helyezünk.

A biztonsági őrök esetében elmondható, hogy munkába állásuk előtt a társaság által szervezett tanfolyamon kell részt- venniük, ahol elsajátítják az alkalmazott jegy-és bérletfajtákat, azok időbeli és területi érvényességét, majd vizsgát kell tenniük és csak ezt követően végezhetik az utazási jogosultság ellenőrzését.

Milyen időközönként szoktak felvenni erre a posztra embereket?


Vezetői ejnye-bejnye
„ Ha valakit megsértünk, mindenképpen két tanúnak kellett ahhoz lenni, hogy valamire menjen az ügy. Ha a sértett nem tudott felmutatni valakit, aki látta, vagy hallotta az esetet, akkor tárgytalannak tekintették az egészet. Ha mégis voltak tanúk, és még panaszt is tett a bliccelő amiatt, hogy bántalmazták, akkor kellőképpen leszidtak a feletteseink, és ennyi. Az utashoz nem érhettünk,  mert nincs jogunk hozzá. Pontosan ezért fogadtak fel biztonsági őröket, akik ezt korlátozottan megtehetik, illetve a metróhoz nem engedik be utazóközönség olyan tagjait, akiknek nincs bérlete.”
Egy ex-ellenőr
Amikor a fluktuáció ezt indokolja.

Mik a kritériumai annak, hogy valaki ellenőr lehessen? Milyen vizsgálatokon kell átesnie?

A tanfolyamon kell részt venniük és teljesíteniük az előírt vizsgakövetelményeket. A kritériumok között szerepel továbbá az általános orvosi és pszichológiai alkalmasság.

Valóban igaz-e az, hogy hosszabb távon csak az az ellenőr tarthatja meg állását, aki megfelelő számú embert meg tud büntetni? Mekkora ez a büntetési kvóta egy napra lebontva?

Természetesen nem igaz. Minimum előírás nincs és nem is lehet, az alapbéren felüli jutalék csupán egy motivációs elem.

Hogy ellenőrzik az ellenőröket?

A különféle internetes fórumokon megjelenő - hitelt érdemlő - panaszokat minden esetben kivizsgáljuk, jegyzőkönyvet veszünk fel és a cselekmény súlyának megfelelően az MT-ben és a KSZ-ben leírtak szerint szankcionáljuk, ami kereset csökkenést is eredményezhet. Ismétlődés esetén pedig a munkaviszony megszüntetését is jelentheti. és amennyiben bebizonyosodik a jogszerűtlen intézkedés ténye, természetesen munkáltatói szankcionálásra kerül sor. A főellenőrök és csoportvezetők rendszeresen ellenőrzik az állomány munkavégzését, a szolgálatvezetők és a szakszolgálat-vezető szúrópróbaszerűen, alkalmanként kontrollál.

Mit tapasztalnak? Milyen kihágásokat követnek el?

A BKV Zrt. korábban, levelében hívta fel a társasággal szerződésben álló alvállalkozó figyelmét a biztonsági őrök feladatellátásával kapcsolatban érkező panaszokra. Jelenleg a biztonsági céggel közösen kidolgozott kontrollfolyamat alapján biztosítjuk a beléptetést végző biztonsági őrök tevékenységének színvonalát és hatékonyságát.

Az elmúlt években a társaságunkhoz a jegyellenőrzési tevékenységre beérkező panaszok közül, az összes ellenőrzött utas számhoz vetítve jogos utas panaszok aránya megközelítőleg 0,0014 százalék volt, vagyis minden egymillió utas ellenőrzésre alig 14 jogos panasz jut.

Az ellenőr szidhatja a bliccelő utas édesanyját, illetve obszcén szavakkal illetheti-e?


Szubjektív
Nem szidhatná az utast, de megteszi. Nem is egy esetet láttam, mikor a revizor a bliccelő embernek nekirontott, valószínűsíthető a kvóta elérése miatt. Ha nem tehetnek meg mindent, akkor miért félemlítik meg az embert?
Természetesen nem szidalmazhatja az utast, és nem alkalmazhatnak fizikai erőszakot. Bűncselekmény megelőzése, megakadályozása, vagy ha az utas kérésére rendőr járőrt hívhatnak a helyszínre, ekkor a rendőrség kiérkezéséig kulturált módon visszatarthatják az utast. Verbálisan meggyőzik, hogy az érvényben lévő önkormányzati rendelet értelmében igénybe vehetnek rendőri segítséget, vagy esetleg pont az utas kérésére került sor a hatóság kihívására, akkor várja meg.

Az őrök a vagyonvédelmi törvények szerint fizikailag is ott tarthatják a törvényben megfogalmazott esetek fennállása esetén.

Hogyan lehet valaki éjszakai ellenőr, milyen elvárások vannak velük szemben?

Megbízható, szakszerű, felkészült munkatársak kerülhetnek éjszakai műszakba.

Egy a HírExtrának nyilatkozó ex-ellenőr erősen cáfolta a BKV ellenőri fejkvótát tagadó állítását, mi több, a jutalékrendszerre is másként emlékszik.

„Ha valaki ellenőrként dolgozik, akkor meg kell büntetni mindig valakit, hogy hónap végén kijöjjön az átlag. Ha ez nincs meg, akkor azt mondják, hogy pszichikailag alkalmatlan vagy a munkára, és elküldenek. A jutalékról meg annyit, hogy ha valakit megbüntetünk, és befizeti a csekket, minimális összeget kaptunk belőle, amivel szinte semmire nem lehet menni” - mondja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását