2024. április 26. - Ervin

Felidézték a 40 évvel ezelőtti nagy árvizet

Rendhagyó tárlattal és egy, az egykori kommunista pártállam dokumentumait feldolgozó kötettel emlékeztek a 40 évvel ezelőtti tiszai és marosi árvízre szerdán Szegeden.
2010. július 14. szerda 21:43 - HírExtra
A Tisza olyan, mint egy ízig-vérig szeszélyes nő, aki ha nem tisztelik, megvillantja körmeit - hangzott el a tárlat megnyitóján és a könyv bemutatóján a Móra Ferenc Múzeumban.

A kötet megálmodója, Farkas Csaba az MTI-nek elmondta: az ötlet néhány olyan dokumentumból kelt életre, amelyeket főlevéltárosi kutatásai során talált. Az egykori MSZMP Csongrád megyei Pártbizottságának archívumában lelt rá az árvízvédelmi naplókra. Ezek minden olyan jelentést tartalmaztak, amelyet a pártbizottság akkor megkapott.

Miután közeledett a 40. évforduló, különböző dokumentumokkal kiegészítve a megjelentetés mellett döntöttek. A bizalmas jellegű pártanyagok nyíltan beszélnek azokról a dolgokról, amelyek akkor a sajtóban nem jelenhettek meg. Így a kötetben a vízügyszakmai anyagok mellett politikai írások is vannak. Az olvasó választ kaphat arra, hogyan szervezték meg az árvízi védekezést.

Kiderül, hogy bár statáriumot nem rendeltek el, a közrendvédelem rendkívül fontos volt. Azok, akik akkor az árvíz által érintett területeken bűncselekményt követtek el, gyorsított bírósági eljárásban többszörös büntetést kaptak.

A Csongrád Megyei Levéltár igazgatója, Karol Biernaczki elmondta: az Emlékkötet az 1970. évi Maros és Alsó-Tisza vidéki árvízről című kiadvány sajátossága, hogy visszarepíti az olvasót az egykori pártállamba, bemutatva az akkori döntéshozatali mechanizmust percről-percre.

A kiállítás célja már az események kulcspontjainak a bemutatása volt - tette hozzá. A csaknem húsz tablón több tucat fotóval illusztrálva mutatják be a legveszélyeztetettebb várost, Makót, a település részleges kitelepítését, a város körül megjelenő buzgárok történetét, a kitelepítettek életkörülményeit, az őket befogadókat, az árral küzdő többi települést, végül a szegedi munkálatokat.

A Csongrád Megyei Levéltár és a Csongrád Megyei Önkormányzat közös árvízi vándortárlata nyár végéig látható a Móra Ferenc Múzeumban, majd minden, az 1970-es eseményekben érintett településre elviszik.

Dobi László, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a tárlat kapcsán az MTI-nek elmondta: ugyan nehéz összehasonlítani az akkori védekezési mechanizmust a mai kor munkálataival, de a technikai fejlődésnek köszönhetően a kommunikáció már könnyebb.

Ami ma is kihívást jelent, az a megfelelő védelmi anyag időben helyszínre történő szállítása. Emellett egy szélsőséges helyzetben ma is gondot jelentene egy kitelepítés megszervezése, amelyet negyven évvel ezelőtt hihetetlen precizitással oldottak meg Makón.

1970-ben a Tisza-völgyben valamennyi folyó egyszerre léptett ki a medréből, óriási víztömeg hömpölygött a térségben. Mind hevességét, mind tetőzési értékét tekintve rekordot döntött.

Az Alsó-Tisza vidéki árvíz 125 napig tartott, 103 napig volt érvényben III. fokú árvízvédelmi készültség. Egy időben 2425 kilométeres védvonalon 43 ezer ember dolgozott a gátakon.

A Tisza Szolnoknál 909 centiméteren, Csongrádnál 935, Szegednél 961 centiméteren, a Maros Makónál 624 centiméteren tetőzött. A Körös Kunszentmártonnál 941 centiméter volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását