2024. április 28. - Valéria

Horvátország és az EU

Horvátország célja, hogy erős tagja legyen az uniónak, különös tekintettel az energetikai szektorra - mondta Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, miután csütörtökön megbeszélést folytatott vendéglátójával, Orbán Viktorral.
2010. július 22. csütörtök 16:42 - HírExtra
A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Jadranka Kosor a találkozó központi témájának a két ország energetikai hálózatainak összekapcsolását nevezte - erről Djuro Popijac horvát gazdasági, munka- és vállalkozásügyi miniszter, valamint Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy közös dokumentumot is aláírt a tájékoztató előtt.

Az energetikai együttműködéssel kapcsolatban további megállapodásokat készítenek elő, amelyek erősítik a két ország kapcsolatát - ígérte a horvát kormányfő, aki a dokumentumok aláírására meghívta magyar partnerét Zágrábba.

Emlékeztetett arra, hogy a tervek szerint 2011 elejére elkészül a két országot összekötő gázvezeték. Ideális lenne, ha a gázvezetékek összekötése és az uniós csatlakozási szerződés aláírása egy időben történne - nyilatkozta, hozzátéve: a beruházás révén Horvátország új beszerzési irányt kaphat, ahogyan Magyarországra is érkezhetne a gáz az Adria felől a Krk-szigetre tervezett cseppfolyósgáz-terminál megépültével.

A horvát miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy országa a jövő év első félévében esedékes magyar uniós elnökség alatt írhatja alá az EU-csatlakozási szerződést.

Jadrana Kosor megköszönte Magyarországnak a csatlakozási tárgyalások során nyújtott támogatását, kiemelve: Orbán Viktor arra biztatta, hogy "az eddigihez hasonló lendülettel folytassák útjukat a tárgyalások befejezéséig".

Az uniós csatlakozást "hazatérésként élik meg" - mondta a horvát kormányfő, hozzáfűzve, jól haladnak a csatlakozási tárgyalások, a jövő héten várhatóan újabb két fejezetet zárhatnak le. Ugyanakkor sok nehéz feladat van még hátra - figyelmeztetett.

Jadranka Kosor kérdésre válaszolva elmondta: Orbán Viktorral a Nemzetközi Valutaalapról (IMF) ugyan nem, de több fontos gazdasági témáról tárgyaltak, az energetikai együttműködés erősítése mellett példaként említette az infrastruktúra fejlesztését és a közlekedési hálózatokat.

Országa gazdasági helyzetét jónak értékelte Jadranka Kosor. Az elmúlt időszakban ugyanis a munkanélküliség csökkent, az export pedig nőtt Horvátországban, ezért - mint mondta - bízik benne, hogy megerősödve léphetnek be az unióba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását