2024. április 28. - Valéria

Medvegyev ismét vízummentességet akar az EU-tól

Dmitrij Medvegyev orosz elnök ismét szorgalmazta, hogy töröljék el a vízumkényszert az Európai Unió (EU) és Oroszország között. "Nincs alternatívája a vízummentességnek Oroszország és az EU között", a vízummentesség a kapcsolatok szorosabbá tételének elengedhetetlen része - szögezte le az orosz elnök finnországi látogatásán.
2010. július 22. csütörtök 07:14 - HírExtra
Medvegyev erről a Helsinkitől 170 kilométerre nyugatra fekvő Naantaliban, Tarja Halonen finn elnök nyári rezidenciáján beszélt, a két politikus közös sajtóértekezletén. Medvegyev "egy kis segítséget" kért Finnországtól azért, hogy ez utóbbi Brüsszelben támogassa a vízummentesség bevezetését.

Halonen megígérte, hogy országa minden tőle telhetőt megtesz, de figyelmeztetett: nem egyszerű ügyről van szó, Moszkvának erről megállapodást kell kötnie az EU-val.

Az EU és Oroszország közötti vízumkényszer állandó panasz tárgya mindkét fél turistái és üzletemberei részéről. Az orosz állampolgárok számára nagyon fáradtságos az uniós vízumok beszerzése, gyakran munkáltatói és jövedelemigazolás is szükséges hozzá. Az uniós tagországok az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi régiókban dúló erőszakra, illetve arra hivatkozva utasítják el a vízummentességet, hogy Oroszország és szomszédai határának őrizete kívánnivalót hagy maga után.

Az EU a Keleti Partnerség nevű, demokráciaösztönző programja keretében már vízummentességet ajánlott több egykori szovjet tagállamnak, így Fehéroroszországnak, Ukrajnának, Moldovának, Grúziának, Örményországnak és Azerbajdzsánnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását