2024. április 26. - Ervin

Nincs Isten Hawking szerint

Stephen Hawking, Nagy-Britannia és korunk egyik leghíresebb tudósa nagy felháborodást váltott ki vallásos körökben új könyvével.
2010. szeptember 3. péntek 10:28 - HírExtra
Stephen Hawking új könyvében, mely a The Grand Design (A Nagy Tervezés) címet viseli, kijeleni, a modern tudomány nem hagy helyet Istennek, ugyanis a tudomány képes magyarázattal szolgálni a világ eredetére. „Véletlenszerű kreáció az oka annak, hogy van valami a semmi helyett, hogy az univerzum létezik, és mi létezünk.”- írja Hawking. „Mivel van egy olyan törvény, mint a gravitáció, az univerzum képes és képes lesz megteremteni magát a semmiből.”

Bár Hawking korábban tett utalást Isten létére, ebből a könyvből nem derül ki, hogy hívő-e vagy sem. Annyi biztos, hogy vallási körökben felháborodást váltott ki a könyv. A keresztény tudósok szerint Hawking Isten-felfogása helytelen, mely arra csupaszítja le Isten szerepét, hogy kitöltse az univerzumról meglévő információink közti réseket. „Én nem a hézagok istenében, hanem a tudomány törvényeinek megalkotójában hiszek. A tudományos törvények Isten teremtő törvényei.”

A brit ortodox zsinagógák főrabbija, Lord Sacks szerint Hawking konklúziója a logika „alapvetően következtetése.” A Timesban megjelent írásában a rabbi azt állítja, hogy „van egy különbség a tudomány és a vallás között. A tudomány a magyarázatról szól. A vallás pedig az értelmezésről. A Bibliát egyszerűen nem érdekli, hogy jött létre az univerzum.” Hozzáfűzi, a vallás és a tudomány közti kölcsönös viszálykodás „korunk átka”, és figyelmezhetett, hogy ez az állapot mindkettő számára romboló hatással lehet.
Forrás: Guardian/Hírextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását