2024. május 6. - Ivett, Frida

Szabolcsi kisgyermekek vettek részt a korai fejlesztő programban

Mintegy 850 szabolcsi gyermek és családjuk vehet részt a kora gyermekkori fejlesztést célzó "A good start - Egy jó kezdet" című nemzetközi, uniós támogatású programban, melynek magyarországi nyitórendezvényét pénteken tartották Nyíregyházán.
2010. szeptember 10. péntek 19:31 - HírExtra
A 22 hónapig tartó, csaknem 2 millió euró költségvetésű program - a helyi adottságokhoz alkalmazkodó mintaprojektek révén - Szlovákiában, Romániában, Macedóniában és Magyarországon összesen 16 településen valósul meg. Célja a négy országban több mint 4 ezer kisgyermek és családjuk eredményes bevonása és támogatása.

Hegyiné Pallaghy Szilvia programkoordinátor, a Roma Oktatási Alap projektvezetője az MTI-nek elmondta: az idei tanév kezdetével Nyíregyházán, valamint a mátészalkai kistérség öt településén - Hodászon, Nagydoboson, Nagyecseden, Mátészalkán és Ópályiban - indultak el az egyes programrészek. A Magyarországon első ízben elkezdett kezdeményezés a 0-6 éves roma és nem roma, hátrányos helyzetű gyermekekre és családjukra koncentrál, s a kicsik kora gyermekkori fejlesztését célozza meg.

Hozzátette: a projektbe szociális, oktatási és egészségügyi szakembereket is bevonnak, de elsősorban azoknak a mentoroknak a munkájára építenek, akik az önkéntes alapon bevont családokat szervezett látogatások keretében keresik fel. A szakemberek közösségi programok szervezésével, illetve szolgáltatások nyújtásával segítik a fejlesztést, valamint a 3-6 éves korosztály óvodába történő beíratását.

Az egyik, Meséd címet viselő komponens a jelentkező édesanyák olvasási, írási és kommunikációs képességeit fejleszti mesék felolvasásán, informális oktatáson keresztül kilenc hónapon át. Emellett felkészíti őket az óvodáztatással kapcsolatos feladatokra és az egészséges életmódra történő nevelésre - tette hozzá Hegyiné Pallaghy Szilvia.

Az írországi minta alapján elindult High School Community Program pedig az óvodák napi életébe enged bekapcsolódást a szülőknek, akik így akár zenés, művészeti és egyéb témájú foglalkozásokat tarthatnak gyermekeik számára.

Az Egy Jó Kezdet Programban több partnerszervezet is részt vesz: a Nyíregyházi Főiskolán például lehetőséget nyújtanak a hallgatóknak arra, hogy a kötelező gyakorlatukat vegyes vagy szegregált óvodákban szerezzék meg, illetve a terepmunka-kötelezettségüknek a projekt keretein belül tegyenek eleget.

Az Egység a Különféleségben Alapítványon és a Remény Egy Jobb Jövőért Országos Karitatív Egyesület közreműködésén kívül az érintett szülők számára indított különböző képzésekkel a Nemzetközi Lépésről Lépésre Alapítvány (ISSA) egyaránt részt vesz a hazai programban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását