2024. április 26. - Ervin

Indul a Puli Space?

A magyar Puli Space Technologies Kft. (PST) fiatal mérnökökből és kutatókból álló csapata is benevez a Google Lunar X Prize (GLXP) elnevezésű megmérettetésére - jelentették be sajtótájékoztató keretében a csapat képviselői csütörtökön.
2010. szeptember 17. péntek 07:23 - HírExtra
A harmincmillió dollár összdíjazású nemzetközi verseny kiírása szerint a húszmillió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott járművet a Holdra, és hajt végre megadott határidőn belül bizonyos feladatokat.

A Holdjárónak az érkezési helytől számítva legalább ötszáz métert kell megtennie, és el kell küldenie az úgynevezett Mooncast adást a Földre, amelyben egy 360 fokos panorámaképet kell adnia a Hold felszínéről, felvételeket a járműről és közel valós idejű videókat annak útjáról. Az új információk mellett egy előre tárolt adatcsomag Földre sugárzását is meg kell oldani.

Az első csapat, amely 2012. december 31-ig teljesíti a feladatot, húsz millió dollárt kap a GLXP-től. A díj 2012. december 31. után már csak tizenöt millió dollár egészen a verseny végéig (2014. december 31.).

Az űrkutatás népszerűsítésével foglalkozó Pacher Tibor, a Puli Csapat vezetője és alapítója, valamint Vizi Pál Gábor, a Központi Fizikai Kutatóintézet űrtechnológiai fejlesztőmérnöke úgy véli, a júliusban teljessé vált csapatnak a szükséges szaktudás, a technológia és az ambíció is rendelkezésére áll a kihívás teljesítésére.

William Pomerantz, a GLXP projektigazgatója Los Angelesből küldött videoköszöntőjében üdvözölte az előregisztráción már átesett Puli csapatot, méltatta eddigi teljesítményét. Emellett rámutatott a holdkutatás korábbi magyar vonatkozású eredményeire is, többek között Pavlics Ferencnek, az Apolló holdautók főkonstruktőrének kiemelkedő munkájára.

Vizi bemutatta a "Puli 0.1-es demorovert", amely háztartási és játékboltban elérhető eszközökből készült. A műanyag tálból, távirányítású autóból, vállfából és kóláskupakból összeállított prototípus a "súlypontáthelyezéses gömbroveres" haladást demonstrálta.

Vázsonyi Miklós, a PST ügyvezető igazgatója beszámolt a csapat terveiről, amelyek segítségével előteremtik az ötvenezer dolláros (10,7 millió forintos) nevezési díjat. Létrehozták a Kis Lépés Klubot, amelyen keresztül a nagyobb szponzorok mellett mindenki egyéni szinten, akár ezer forintos összeggel is támogatni tudja a Puli küldetését. Akik ezt megteszik, azoknak a szonda elviszi a nevét a Holdra, illetve számukra egyéni, sorszámozott holdfényképet készít.

A GLXP ugyanis, ahogyan azt Vázsonyi kifejtette, az úgynevezett challenge típusú kutatásfinanszírozás egyik kitűnő példája. Ez a modell kizárólag a sikeres teljesítésből adódó eredményt jutalmazza utólagos jelleggel a magántőke bevonásával, míg az Európai Unióra jellemző pályázati jellegű keretprogram - megelőlegezve a bizalmat a pályázati nyerteseknek - az erőfeszítés folyamatát támogatja a tudományos ötletek előszűrése mellett, lobbitevékenységet integrálva a folyamatba.

Turmezei Péter, a sajtótájékoztatónak is helyet adó Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának dékánja üdvözölte a programot és az együttműködést, és elmondta, hogy az egyetem a csapat számára biztosít minden olyan infrastrukturális szükségletet és szellemi erőforrást, amelyet a fejlesztések megkívánnak.
A csapatról, a versenykiírásról, a Kis Lépés Klubról és egyéb információkról az érdeklődők és a projektet támogatni kívánók a csapat honlapján (www.pulispace.com) is tájékozódhatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását