2024. április 27. - Zita

Aknatámadásban megsebesült Abházia elnöke

Aknagránátot lőttek ki csütörtök hajnalban Abházia szakadár grúziai terület elnökhelyettesének házára Gudauta városában, a politikus megsebesült - közölték a helyi hatóságok.
2010. szeptember 23. csütörtök 10:12 - HírExtra
Alekszandr Ankvab repeszektől szerzett sérülést, de nincs életveszélyben - mondta Szafar Mikanba főügyész. Szergej Bagaps abház elnök szerint a támadók célja az volt, hogy destabilizálják a térséget, de azt egyelőre nem tudni, hogy kik voltak - írta az Interfax hírügynökség.

Abházia és a másik szakadár grúz terület, Dél-Oszétia a kilencvenes évek elején fordult szembe Tbiliszivel, majd kikiáltották függetlenségüket. Nagy mértékben függnek Oroszországtól, amely 2008. augusztus 26-án, rögtön az ötnapos grúz-orosz háború után elismerte függetlenségüket. A háborút az váltotta ki, hogy a tbiliszi vezetés megpróbálta katonai erővel helyreállítani szuverenitását Dél-Oszétia felett, és Oroszország ebbe beleavatkozott.

A két terület függetlenségét azóta elismerte még Nicaragua, Venezuela és Nauru, valamint két szintén vitatott terület, a zömmel oroszok lakta moldovai "Dnyeszter menti Köztársaság" és a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelődő Karabah-hegyvidék.

Abházia lakosai sűrűn panaszkodnak a gyakori bűncselekmények miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását