2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nemzeti konzultáció, vagy amit akarok

A Fidesz a választási siker után elindította a nemzeti konzultációt, amelyet a kormány hirdetett meg. Más kérdés, hogy ki az, akivel konzultálnak?
2010. október 11. hétfő 18:56 - Forján-Vass Máté
Hungaricum

A Nemzeti Konzultációnak több forrása is van. Az egyik például a Parlament. Itt találkoznak választók akaratát kifejező (már amennyire kifejező) erők. Ehhez persze nem ártana bizottsági ülésekre járni.

Az egyik legszebb történet a lakáshitelesek megsegítése. Kósa Lajos és Rogán Antal nyújtotta be a törvényjavaslatot a Parlamentnek. Erről ugye bizottságokban vitatkoznak (kétharmados fideszes többséggel). De lehet, hogy ehhez meg kéne jelenni a bizottsági ülésen. Elég jópofa az a konzultáció, amelyen a másik nélkül konzultál valaki magával. Amikor pedig a másikkal kéne, inkább nem jelenik meg.

Beadták a javaslatot, aztán majd úgyis megszavazzák, a kétharmaddal nem kell ezen filozofálni. Konzultáció ide meg oda, valahogy csak a nemzeti szó marad meg belőle. Hungaricum ez a fajta konzultáció. Nem véletlenül hangzott el egyszer, hogy jó lenne, ha a nemzeti szó nem fosztóképző lenne, mint az átkosban a szocialista.

A Fidesz képvisel mindenkit

De úgy látszik nem mindenki nemzet meg konzultáció. Az Országos Érdekegyeztető Tanács is az lehetne. Elvileg a munkavállalókat a szakszervezetek, a vállalkozókat a munkaadók képviselték. De ahol úgy állnak fel, hogy mindenkit a Fidesz képvisel, a vállalkozókat és a munkavállalókat is, az lehet, hogy ott erős szereptévesztés van.

Így azért nehéz lesz konzultálni, főleg ha a szereplőket sem ismerjük fel. Persze mondhatják a Fidesznél, hogy volt egy ózdi találkozó a vállalkozókkal. Igen, kiálltak, és elmondták, amit akartak. Az, hogy kinek mi a véleménye, az kit érdekel? Elmondták, amit akartak. Ezzel ők konzultáltak, és mivel ők a vállalkozók is nyílván a vélemény is az volt. A vállalkozók csak egyetérthetnek a vállalkozókkal.

Az egyetlen konzultációs rész annyi volt, hogy közölték, megvan a kétharmados többség, azt csinálnak, amit akarnak, nem is kell az OÉT. Nyílván nem kell konzultálni a Nemzeti Konzultációban

Lehet, hogy nekik ez, de szerintem a konzultáció formája párbeszéd, és nem egyoldalú kinyilatkoztatás. Olyan is van, csak az egy másik műfaj (esetleg egy másik rendszer). Kicsit a szocreál időszakra emlékeztet. Néhány arcot odaállítunk, akik előre elmondják a megírt véleményüket (hajbókolnak). Ez nem hiszem, hogy konzultáció. amíg ember az ember, addig vannak érdekei. És ez legtöbbször nem egyezik meg mindenki máséval…

Azt elismerem, hogy a Fidesz sokakat képvisel. Igaz, ez csak az ország negyven százaléka. Lehet, hogy sok, de nem az összes. Van még más is, aki valószínűleg nemzeti (lehet, hogy néhányan nem) és így gondolom, akkor konzultáció is. Persze nyílván, ha a Fidesz azt mondja, hogy képvisel mindenkit, akkor nyilván képvisel mindenkit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását