2024. május 19. - Ivó, Milán
A vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.
2010. október 11. hétfő 13:42 - HírExtra


Nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma

Újabb holttestet találtak a vörösiszappal elöntött Devecser határában, ezzel nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma - közölte Dobson Tibor kármentesítési szóvivő hétfőn az MTI-vel.

A pártok együttérzésüket fejezték ki

Valamennyi parlamenti párt képviselője együttérzését fejezte ki hétfőn a parlamentben az iszapkatasztrófa áldozatai miatt az érintett családoknak és kárvallottaknak. A frakciók képviselői alapvetően pozitívan nyilatkoztak azokról a tervezett intézkedésekről, amelyeket a miniszterelnök vázolt fel a katasztrófa kezelése kapcsán napirend előtt, de az MSZP fenntartásainak adott hangot a kormány vonatkozó törvényjavaslata kapcsán.

Az LMP részéről Jávor Benedek a kormányfő szavaira reagálva azt mondta, az első szó a részvété, a második a kármentesítésben résztvevőknek a köszöneté. Rámutatott: a környezetvédelem alapelve, hogy a szennyező fizet. Kár, hogy egy ilyen katasztrófának kell bekövetkeznie, hogy ez középpontba kerüljön - mondta. Szerinte a Mal Zrt. tevékenységének folytatása nem közérdek, közérdek az, hogy az itt dolgozóknak munkája legyen. Az ő érdekük is az, hogy fenntartható szolidáris gazdaságban találhassanak munkát - mondta.

A szennyező fizet elve mellett felhívta a figyelmet az elővigyázatosság elvére. Szigorúbb környezetvédelmi szabályozást és azt szorgalmazta, haladéktalanul kezdődjön meg a vörösiszap begyűjtése.

A KDNP frakcióvezetője úgy értékelte, hogy a kormány felelősen és szakszerűen kezelte a problémát, gyors, szervezett, szakszerű és empatikus intézkedéseket hozott. A kormány vállalta a felelősséget, rendet teremt, meghatározza a közérdek és magánérdek közötti különbséget - mondta Harrach Péter, hozzátéve: a kormányfő által benyújtott négy pont erről szól.

Harrach Péter arról is beszélt, hogy a katasztrófa kapcsán felvetődik a felelőtlen privatizáció kérdése, és mindenekelőtt az üzemeltetők felelőssége. Az igazságosság követelménye a teljes körű felelősség, és az arányos felelősségrevonás - állapította meg.

Felidézve a korábbi árvizeket is kiemelte: a magyar emberek minden csapás idején kitűnőre vizsgáztak együttérzésből és összefogásból A kormánypárti politikus azt kezdeményezte, hogy a napirend előtti felszólalások végén egyperces néma felállással adózzanak az áldozatok emlékének.

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője az együttérzés és a köszönet szavai mellett azt hangsúlyozta, hogy magyar társadalom igenis képes az összefogásra. El kell kerülni mindenfajta pártpolitikai csatározást a katasztrófa kapcsán - tette hozzá.

A Jobbik minden felelős lépésében támogatja a kormányt - folytatta, - ugyanakkor eltelt annyi idő, hogy konzekvenciákat vonjanak le. Mint mondta, felmerült a kérdés, hogy a katasztrófavédelemnek nem kellett volna-e vizsgálnia a zagytárolót. Ki döntött, hogy nem minősül veszélyes üzemnek? - kérdezte. Az eset kapcsán a jelenlegi szabályozást újra kell gondolni - mondta, kiemelve: az állami felügyeletet és katasztrófa biztos létrehozását támogatni fogják.

Hozzátette: magánvagyoni felelősség kérdése is felmerül, ezért érdemes volna átgondolni annak lehetőségét, hogy ilyen esetekben a magánvagyoni felelősséget is meg lehessen állapítani.

Mesterházy Attila szintén a részvétét és együttérzését fejezte ki. A szocialisták frakcióvezetője egyetértett azzal, hogy az emberek életlehetőségeit vissza kell adni a térségben, hogy a munkahelyeket meg kell óvni. A környezeti károkat enyhíteni kell, meg kell szigorúan büntetni azokat, akik felelősek a katasztrófáért - mondta, hozzátéve: felháborítóak voltak a cég vezetőinek nyilatkozatai. Egyetértenek azzal is, hogy az újjáépítésben is részt kell vennie a kárt okozó cégnek.

Az MSZP frakció egymillió forintos támogatásról döntött a károsultak javára, s így határozott az európai parlamenti frakció is. Segítségnyújtásra kérték a párt összes tagját és szervezetét.

Ugyanakkor azt is mondta, hogy a jelenlegi törvények is adnak mozgásteret, hogy a kormány eljárjon veszélyhelyzetben. A benyújtott tervezet eléggé pontatlan és félreérthető, s óhatatlanul felmerül, hogy milyen helyzetre állapítja meg a kormány saját jogosítványait - vetette fel. Kezdeményezte, hogy a jogszabályok felülvizsgálatát az illetékes bizottságok kezdjék meg. A fenntartásaik mellett segítik a kormányt, hogy a károkat minél gyorsabban el tudják hárítani - jelezte.

Lázár János azt szorgalmazta, hogy induljon külön vizsgálat arról, hogy a privatizáció óta eltelt időszakban a privatizációs szerződésekből mit tartottak be, milyen környezetvédelmi szempontokat érvényesítettek. A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: külön szeretné, ha a kormány Mosonmagyaróvár és Almásfüzitő vonatkozásában is vizsgálatot rendelne el. Fontos, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amivel a tulajdonosok hatalmas, privatizációban szerzett magánvagyonát is bevonják a felelősség viselésébe - mondta a frakcióvezető, akinek szavait taps fogadta.

Akik ennek a privatizációnak 16 évig a nyertesei voltak, azoknak fizetniük kell azokért a károkért, amit az embereknek okoztak - mondta, megjegyezve: az ország leggazdagabb embereiről van szó, magánvagyonukkal is viselniük kell a felelősséget és a terheket.

Ezért a katasztrófáért sem morális, sem jogi értelemben nincs kegyelem - fogalmazott Lázár János az ajkai iszapömlésre utalva. Ugyanakkor a hatóságok, közalkalmazottak felelősségét is meg kell vizsgálni, hogyan játszottak össze az engedélyezés során - emelte ki.

Közölte: a frakció osztozik az áldozatok és kárvallottak sorsában, minden lépésében támogatja a kormányt a kártalanításban, a közösség újjáépítésében.

Ez egy emberi tragédia alapvetően, ezért emberi hozzáállásra van szükség - fogalmazott. Az emberi hozzáállás azt indokolja, hogy a kormány minél előbb új lépéseket tegyen. Meggyőződésük, akik a gyárban dolgoztak ártatlan emberek, munkahelyük megmentése közérdek - fordult Jávor Benedekhez.

Szükséges olyan törvény meghozatala, ami a kormány kezébe azonnali, gyors intézkedések lehetőségét biztosítja - szögezte le.
Forrás: MTI/HirExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását