2024. május 19. - Ivó, Milán
A vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.
2010. október 11. hétfő 13:42 - HírExtra


Négy pillér


Közölte: a feladatok meghatározásánál az a kiindulópontjuk, hogy nem természeti csapásról van szó, "emberek által épített és működtetett üzemben, emberek által létrehozott veszélyes anyag gondatlanság miatti elszabadulása okozta Magyarország legsúlyosabb ökológiai katasztrófáját".
A kormány előtt álló négy feladat között szólt Orbán Viktor arról, hogy mielőbb kártalanítani kell a károsultakat, és mivel nem természeti csapásról van szó, hanem emberek által előidézett károkozásról, nem az adófizetőknek, hanem azoknak kell fizetni, akik a károkat okozták. A károkozók magánérdeke ezzel szemben nyilvánvalóan az, hogy minél nagyobb részben az államra hárítsák át a kártalanítást - jegyezte meg.

Biztosítani kell az emberek munkáját az üzemben, "közérdek a termelés biztonságos újraindítása a timföldgyárban"; valamint meg kell gátolni, hogy további károk keletkezzenek a környezetben, tisztában kell lenni az üzem és a tározók állapotával, a bennük tárolt anyagok tulajdonságaival - sorolta, hozzátéve, hogy a történtek ismeretében alapos okuk van azt feltételezni, hogy voltak, akik tudtak a tározó falának veszélyes meggyengüléséről, de magánérdekeik miatt úgy gondolták, nem éri meg azt kijavítani. Továbbá mielőbb ki kell vizsgálni a felelősség kérdését, meg kell nevezni a felelősöket - mondta.

Mint fogalmazott, korábban a milliárdosok, vállalattulajdonosok mindig megúszták, legfeljebb "egy-egy meteorológus, portás vagy egyéb szegénylegény" ütötte meg a bokáját. "Nekünk itt és most azt kell megmutatnunk, hogy ma már más világ van Magyarországon, és a magyar állam ma már képes arra, hogy betöltse hivatását, és teljes körűen érvényt szerezzen a közérdeknek" - emelte ki.

A miniszterelnök felszólalásában hosszan szólt arról, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében nem jöhet vissza az a világ, amikor "nem tudjuk a közérdeket érvényesíteni a magánérdekkel szemben". Mint mondta, a civilizált világ számára a katasztrófák és válságok legfőbb tanulsága az lehet, hogy le kell számolni egy illúzióval, ugyanis a magánérdeket semmilyen önműködő mechanizmus nem fogja arra kényszeríti, hogy önként korlátozza magát, és alárendelje saját céljait a közérdeknek.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy katasztrófa idején, illetve minden olyan területen, ahol az ember által előidézhető katasztrófa veszélye fennáll, az államnak a közérdeket a magánérdekkel szemben érvényesíteni elsődleges kötelessége.

A miniszterelnök beszédében a kormánya és a maga nevében is részvétét fejezte ki a katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak, és együttérzéséről biztosította a sérülteket, a kitelepítetteket, valamint mindenkit, akit súlyos anyagi veszteségek értek. Megerősítette, nem hagyják őket magukra, segítenek újrakezdeni az életüket.

Lázár vizsgáltatná a privatizációs szerződéseket

Külön kormányzati vizsgálat tárgya kell, hogy legyen, hogy a privatizáció óta eltelt időszakban a privatizációs szerződésekből mit tartottak be, milyen környezetvédelmi szempontokat érvényesítettek - mondta Lázár János napirend előtt hétfőn a parlamentben.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: külön szeretné, ha a kormány Mosonmagyaróvár és Almásfüzitő vonatkozásában is vizsgálatot rendelne el.

Fontos, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amivel a tulajdonosok hatalmas, privatizációban szerzett magánvagyonát is bevonják a felelősség viselésébe - mondta a frakcióvezető, akinek szavait taps fogadta.

Ezért a katasztrófáért sem morális, sem jogi értelemben nincs kegyelem - fogalmazott Lázár János az ajkai iszapömlésre utalva.
Forrás: MTI/HirExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását