2024. május 19. - Ivó, Milán
A vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.
2010. október 11. hétfő 13:42 - HírExtra


Gyurcsány: most támogatni kell a kormányt

Gyurcsány Ferenc szerint támogatni kell a kormányt abban a törekvésében, hogy tisztességes elveken nyugvó, határozott választ akar adni a kialakult válsághelyzetre az ajkai tározó okozta katasztrófa kapcsán.

A volt kormányfő erről friss blogbejegyzésében ír.

Van okunk a megrendülésre, az együttérzésre, a segítségre. Magam is ezt teszem - írja Gyurcsány Ferenc, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök "tisztességes, jó beszédet mondott" hétfőn a parlamentben.

"Egyet lehet és egyet kell vele érteni. Nincs okom most azon merengeni, hogy az imént bejelentett katasztrófavédelmi biztos intézménye minden tekintetben jól ki van-e találva, ez a kormány felelőssége. Az viszont világos, hogy tisztességes elveken nyugvó, határozott választ akar adni a kormány a kialakult válsághelyzetre. Ez rendben van. Támogatni kell ebben a kormányt" - fogalmaz Gyurcsány Ferenc.

Három unisó szakértő már megérkezett

Az Európai Unió három szakértője már megérkezett Magyarországra, a következő három napban terepmunkát végeznek az ajkai térségben; megállapításaikról és javaslataikról pénteken számolnak be - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója hétfőn Budapesten.

Az OKF közleménye, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez, emlékeztetett: a kormány csütörtökön az Európai Bizottság szakosított katasztrófavédelmi gyorsriasztó rendszeréhez, a Monitoring és Információs Központhoz fordulva (MIC) olyan kisebb szakértői csoportot kért, amelynek tagjai releváns nemzetközi tapasztalattal és terepgyakorlattal rendelkeznek, hogy segíthessenek a vörösiszap környezeti hatásainak felmérésében és a károk csökkentésében. Magyarország kérésére tíz tagállamból közel ötven szakértői felajánlás érkezett, közülük öt szakértőt választottak ki - olvasható a közleményben.

Bakondi György, az OKF főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az öt szakértő közül három - a belga Johan Gemoets, a svéd Pia Lindström és az osztrák Riss Alarich már megérkezett Magyarországra.

Az OKF tájékoztatása szerint Johan Gemoets agrármérnök, ökotoxikológus egy a vegyi anyagok semlegesítésének technológiai megoldásait kutató tudományos központban dolgozik, és tizennégy éves szakmai tapasztalata van a szennyezett területek megtisztításában, a talaj szennyező anyagoktól való mentesítésében.

Pia Lindstörm Kanadában és Svédországban tanult, a Bloiden Mineral AB bányászati-kohászati társaság belső környezeti és gátbiztonsági témavezetője, 1998-ban projektvezetőként részt vett az Apirsa ipari baleset következményeinek kezelésében. 1998. áprilisban a spanyol Apirsa (amelyet a Boliden korábban felvásárolt) gátja Aznalcollarnál összeomlott, és 4,5 millió köbméter salak ömlött a közeli Rio Agrio folyóba.

Riss Alarich a szövetségi környezetvédelmi hivatal munkatársa, akinek szakterülete egyebek mellett a talaj- és környezetvédelem.

A másik két szakértő az OKF közleménye szerint a német Reinhard Röder, a Bajor Környezeti Ügynökség vezetője, akinek szakterülete a felszín alatti vizek és a szennyezett területek megtisztítása; valamint a francia Jacques Bureau, aki az INERIS környezetkutató szervezet veszélyértékelésért és fenntartható technológiáért felelős részlegvezetője, munkája során az ipari szennyezett területek megtisztításával, hulladékkezeléssel is foglalkozik.

A csoport összekötő tisztje a francia Laurent de Pierrefeu, aki a francia Polgári Védelmi Főigazgatóságon a főügyelet vezetője, a Monitoring és Információs Központ nemzetközi szakértője.

Folyamatban a MAL Zrt. zár alá vétele


A kormány megtette a Mal Zrt. zár alá vételéhez szükséges lépéseket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, a frakciók képviselőinek napirend előtti felszólalására adott válaszaira reagálva.

Leszögezte: nincs esély arra, hogy akár a cégvagyont, akár a magánvagyont kivonhassák a kártérítési felelősség alól, nincs olyan "pontja a világnak, ahol biztonságban lehetne a jogellenesen kivont bármilyen vagyontárgy, ebben önök biztosak lehetnek".

Őrizetben a MAL vezére

Orbán Viktor bejelentette, a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte az előzetes letartóztatását a Mal Zrt. vezérigazgatójának. Szavait nagy taps fogadta.

Kezdeményezte azt is, az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét. A kormány azt javasolja a Háznak, hogy még hétfőn hajtsák végre az ehhez szükséges törvénymódosítást.

A miniszterelnök szavai szerint a katasztrófa ügyének megnyugtató lezárásáig a biztos hatáskörébe rendelik a Mal Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését. Mint mondta, ezt annak érdekében teszik, hogy az üzemben minél hamarabb újrainduljon a biztonságos termelés, megkezdődhessen a kárvallottak kártalanítása, elhárítsák a további környezeti veszélyeket, és minél előbb megállapítsák a felelősséget.

A biztos feladata lesz az is - folytatta -, hogy javaslatot készítsen a vállalat jövőbeni helyzetéről, annak figyelembe vételével, hogy a kártalanításnak a károkozó pénzéből kell történnie, és nem az adófizetők pénzéből.
Forrás: MTI/HirExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását