2024. május 19. - Ivó, Milán
A vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.
2010. október 11. hétfő 13:42 - HírExtra


Lesz katasztrófavédelmi biztos?

Az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét - kezdeményezte hétfői, napirend előtti felszólalásában a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte, a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még hétfőn hajtsák végre az ehhez szükséges törvénymódosítást.

A kormányfő szavai szerint a katasztrófa ügyének megnyugtató lezárásáig a biztos hatáskörébe rendeleik a Mal Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését. Mint mondta, ezt annak érdekében teszik, hogy az üzemben minél hamarabb újrainduljon a biztonságos termelés, megkezdődhessen a kárvallottak kártalanítása, elhárítsák a további környezeti veszélyeket és minél előbb megállapítsák a felelősséget.

Egyre több a felajánlás


További vállalatok, szervezetek, társaságok sietnek a vörösiszap károsultjainak megsegítésére: a többi között pénzadománnyal, vagy a gyerekek vendéglátásával támogatják a rászorultakat.

A San Marino elleni pénteki Európa-bajnoki selejtező jegybevételét ajánlotta fel a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére a Magyar Labdarúgó Szövetség. A mérkőzés után elkészített gyorsmérleg alapján a jegyeladásokból mintegy 8 millió forint gyűlt össze, ezt az összeget teljes egészében a kolontári és devecseri rászorulók kapják meg, csakúgy, mint a Puskás Ferenc Stadionban kihelyezett pénzgyűjtő urnák tartalmát, a szurkolók adományaiból összegyűlt 242 210 forintot és 11 eurót.

A férfi Bajnokok Ligája névadó szponzora, a Velux képviselője szombaton bejelentette, hogy a cég 10 ezer eurót ajánl fel a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére.

A CBA Igazgatóságának- és Felügyelő Bizottságának tagjai úgy határoztak, hogy öt millió forintot utalnak a kormány által létrehozott Magyar Kármentő Alap számára - közölte Fodor Attila kommunikációs vezető.

Az Egis Nyrt. felajánlotta Devecser város iskolájának és polgármesterének, hogy teljes körű ellátással vendégül lát 100 gyermeket az őket kísérő pedagógusokkal együtt a vállalat Zamárdi üdülőjében - közölte Menthy Mariann főosztályvezető.

A Porr Építési Kft. a romok eltakarításához egy kotrógépet és három teherautót ad Somlóvásárhelyen - közölte a felajánlást kommunikáló cég az MTI-vel.

Stratégiai gipsztartalékát bocsátotta térítésmentesen rendelkezésre a Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. - RIGIPS divízió az Országos Műszaki Irányító Törzs számára. A gipszet a folyókba került vörösiszap semlegesítére használják a károsító hatás csökkentésére, illetve a szennyeződés terjedésének megakadályozására. A felajánlott mennyiség mintegy 25 ezer tonna, értéke 15 millió forint - közölte Piros Attila ügyvezető igazgató.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara tagjai között pénzadományokat gyűjt, amelyet - az érintett települések önkormányzatainak bevonásával - a gyógyszerellátás helyreállítására és az emberek megsegítésére fordítanak. A Győr megyei patikusok gyógyszerészi hálózatot alakítottak ki, amely a kitelepített lakosok tájékoztatását szolgálja, a gyógyszerészek pedig minden nap egyórás tanácsadást is vállaltak.

Elsősorban tartós élelmiszert, tisztítószert, ecetet, ivóvizet, gyerekjátékot gyűjtenek a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete szegedi központjában. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata szintén jótékonysági akciót indított, az adományokat a Tanulmányi és Információk Központban várják hétfőtől péntekig, az intézmény nyitvatartási ideje alatt.
Egymillió forintos támogatást szavazott meg alakuló közgyűlésén a soproni önkormányzat.

Kuslics Balázs szóvivő hétfőn, az előző napi döntésről szólva elmondta: a városi költségvetés pályázati önrészre elkülönített keretéből utalják át a pénzt a kormányzati kármentesítési alapba.
Jótékonysági bélyegek megvásárlására kéri ügyfeleit országszerte a Magyar Posta: az „Egymásért!" és „Segítsünk!" feláras bélyegek forgalmazásából származó felárbevételt a kormány által létrehozott Magyar Kármentő Alap számlájára utalják át - közölte Hüse Marianna szóvivő.

A Veszprém Megyei Vadászkamara már napokkal ezelőtt felhívással fordult valamennyi vadásztársaságához, hogy legalább egy szarvastehén árát, azaz 50-60 ezer forintot adományozzanak az iszapkatasztrófa károsultjai javára - tájékoztatta Bacskai János, a kamara titkára hétfőn az MTI-t, hozzátéve: a megadott számlára már jelentős összegek érkeztek. Véleménye szerint több millió forint gyűlhet össze a devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi károsultak megsegítésére. A vadászkamara titkára kitért arra is, hogy a katasztrófa sújtotta térségből vadpusztulásról nem érkeztek jelentések, de szerinte lehetnek a területen sérült vadak, s azokat inkább ki kellene lőni.

A vasárnap zárult Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál kiállítói egymillió forintot ajánlottak föl a vörösiszap károsultjainak - közölte az eseményt kommunikáló cég az MTI-vel.

A Pécsi Ifjúsági Házban rendezett keddi nyitókoncert bevételének felével segíti a károsultakat a Kaleidoszkóp VersFesztivál és a Magyar Versmondók Egyesülete. A fesztivál kapuit a Firkin zenekar ír világzenei koncertje nyitja meg.

Robert De Niro magyarországi látogatása alatt a TV2 Frizbi című műsorában frizbit dedikált, amelyet árverésre bocsátanak a műsor hivatalos oldalán, a licit 250 ezer forintról indul.
Forrás: MTI/HirExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását