2024. április 29. - Péter

Ókori tárlat Zágrábba

Most először látható egy kiállításon Ókori görögök Horvátország földjén címmel az időszámítás előtti XII. századtól az I. századig tartó időszakból több mint 480 darab régészeti lelet a zágrábi Klovicev palotában december közepéig.
2010. október 19. kedd 21:02 - HírExtra
Harmincnégy horvátországi múzeum és magángyűjtemény - Eszéktől az Isztriai-félszigeten át Dalmáciáig és Dubrovnikig -kölcsönzött ókori görög szobrokat, pénzérmeket, ékszereket, fegyvereket, vörös és fekete figurális kerámia edényeket, amforákat, vésett kőtáblákat, a tengerfenékről fölhozott különleges leleteket az egyedülálló tárlatra - írta a Vecernji List című horvát napilap.

A kiállítás sztárja Apoxüomenosz, az időszámítás előtti II-I. századból való atléta bronzszobra, amelyet egy belga turista fedezett föl 1996-ban az Észak-Adrián, Losinj sziget közelében a tengerfenéken, két szikla között a homokban. A 192 centiméter magas fiatal sportoló szobrát 1999-ben emelték ki az Adriai-tengerből, 45 méteres mélységből. Hét évig restaurálták, azután először Firenzében, a Palazzo Mediciben állították ki, ahol két hónap alatt 80 ezren voltak rá kíváncsiak.

A kiállítás megmutatja, hogy az ókori görögök milyen hatással voltak Dalmáciára, a dalmát szigetekre, mint Vis, Hvar, Korcula, ahol megalapították az első kolóniákat - írta a lap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását