2024. május 2. - Zsigmond

Régebb óta eszünk kenyeret, mint gondolnánk

Kiszáradt gabona nyomait találták meg egy 30 ezer éves őrlőkövön tudósok, akik ezek alapján arra következtetnek, hogy már az ősemberek étrendjében is szerepelt a kenyér.
2010. október 19. kedd 10:40 - HírExtra
Ez árnyalja azt a közkeletű elgondolást, hogy a korai emberek elsősorban húsevők voltak. A tudósok az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertették felfedezésüket.

Megállapításuk szerint az Európa területén élő ősemberek a krumplihoz hasonló növények gyökereiből csináltak lisztet, amelyet később tésztává gyúrtak. "Olyan volt, mint a palacsinta, csak víz és liszt" - mondta az olasz kutatók egyike.

Laura Longo úgy gondolja, hogy pitaszerű kenyér lehetett, amelyet forró kövön sütöttek meg. "Ropogós, de nem valami ízletes" - jegyezte meg a szakember.

A felnőtt tenyérbe illő őrlőkövekre Olaszország, Oroszország és Csehország területein zajló ásatásokon bukkantak rá. A felfedezés alapján úgy tűnik, hogy az emberiség az eddig gondoltnál már 10 ezer évvel korábban használt lisztet. Előzőleg - izraeli leletek alapján - úgy vélték, hogy az ember 20 ezer évvel ezelőtt kezdte el alkalmazni az őrleményt.

Az őskenyér léte egyes vélemények szerint változtat a manapság nagyon népszerű paleolit étrenden, amely arra alapul, hogy az ősemberek táplálkozását követve a diéta hívei nem fogyasztanak szénhidráttartalmú ételeket, csak húst, zöldséget és gyümölcsöt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását