2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Magyar nyerte a Paganini hegedűversenyt

Baráti Kristóf hegedűművész nyerte a VI. Paganini Nemzetközi Hegedűversenyt Moszkvában. A döntőt hétfőn este tartották, a zsűri éjjel hirdetett eredményt, a gálakoncertet és a díjátadót kedd este tartják.
2010. október 26. kedd 12:51 - HírExtra
A nyolctagú zsűri harmincöt induló közül hat versenyzőt juttatott a döntőbe: két orosz, egy ukrán, két dél-koreait és Baráti Kristófot. Közülük a magyar muzsikus nyerte el a 50 ezer dollárral járó első díjat. Baráti Kristóf Paganini I. hegedűversenyét adta elő a döntőben a Moszkvai Szimfonikus Zenekar kíséretében - tájékoztatta az MTI-t a Starlet menedzseriroda vezetője, Bíró Csilla.

A 2003-ban alapított moszkvai verseny október 19-én kezdődött. A nemzetközi zsűriben neves belga, japán, kanadai, amerikai és francia zenészek ültek. Az összegzés szerint a versenyanyag felölelte a hegedűirodalom legvirtuózabb műveit, köztük Vieuxtemps, Wieniawsky, Sarasate, Tartini és Brahms darabjait.

Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten, zenész családban; édesanyja hegedűs, édesapja csellista. Gyermekkora jelentős részét Venezuelában töltötte, ahol nyolc évesen lépett először színpadra szólistaként a Maracaibói Szimfonikus Zenekarral.

Zenei tanulmányait édesanyjával kezdte, majd Caracasban Emil Friedman professzor irányításával folytatta. Tizenkét éves korában nyert felvételt a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára, ahol Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei.
Eduard Wulfson professzor, a Stradivarius Társaság igazgatója 1996-ban fedezte fel Baráti Kristófot a párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Hegedűversenyen. A Stradivarius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű, 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik.

Baráti Kristóf 1997-ben a brüsszeli Erzsébet Királynő Nemzetközi Hegedűversenyen III. díjat és közönségdíjat kapott, az 1996-os párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Hegedűversenyen pedig második lett, egy évvel korábban megnyerte a Rodolfo Lipizer Nemzetközi Hegedűversenyt Goriziában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását