2024. április 30. - Katalin, Kitti

120 éves lenne a krimi királynője

Idén lenne 120 éves a krimi nagyasszonya, Agatha Christie. Kevesen tudják, hogy az angol hölgy Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, de az utókor számára inkább 66 detektívregénye miatt emlékezetes.
2010. október 30. szombat 08:48 - Ruttka Ildi
A Guinness Rekordok könyve szerint Christie – William Shakespeare mellett – a világ minden idők legtöbb eladott könyvét tudhatja magának. Egyedül csak a Biblia előzi meg.

Életútja

Az írónő Agatha Mary Clarissa Miller néven 1890. szeptember 15-én Torquay városában látta meg a napvilágot. 1897-ben édesapja betegeskedése miatt Dél-Franciaországba költöztek. Itt tanult meg Agatha hallás után rendkívül jól franciául. Kiskorában operaénekes akart lenni, ám ez nem sikerült neki. Visszaköltözve Angliába Agatha 1912-ben ismerte meg Archibald Christie-t, a Royal Flying Corps pilótáját egy táncestélyen.

1914-ben házasodtak össze. Egy gyermekük született: Rosalind. Agatha az első világháború ideje alatt a torquayi kórházban ápolónőként, majd vizsgáit letéve egy új gyógyszer laboratóriumban dolgozott. Ekkor formálódott meg benne a regényírás gondolata, melyben mérgezéssel követnék el a bűncselekményt, és egy detektív alakja is, aki kideríti az igazságot.

Ő lett a híres Hercule Poirot, a zseniális belga nyugalmazott nyomozó, aki a háború viszontagságai miatt menekült Angliába. A könyv elkészültével Agatha elküldte a kéziratot hat kiadónak, azonban mindenhol elutasították. 1920-ban végre megjelenhetett első regénye. Agatha Christie 1928-ban elvált Archibaldtól, majd 40 évesen ismerte meg a fiatal régészt, Max Mallowant, egy, a Közel-Keleten tett útja során. 1930. szeptember 11-én összeházasodtak.

Házasságuk az első években boldog volt, és Agatha később is kitartott, dacára Mallowan számos félrelépésének, különös tekintettel a Barbara Parkerrel való viszonyára, akivel 1977-ben, Christie halála után egy évvel a férfi össze is házasodott. Christie életének van egy rendkívül rejtélyes szakasza, mikoris egy évre eltűnt és máig nem derült ki, akkor hová lett.

A második világháború alatt is segédkezett kórházakban és rendszeresen kísérte el második férjét ásatásokra is. Ezek az expedíciók adták az ötletet több híres művéhez is, például a Gyilkosság Mezopotámiában-hoz vagy a Halál a Níluson-hoz. Christie egészsége 1971-ben gyengülni kezdett, és négy évre rá, 85 évesen hunyt el berkshire-i otthonában. Emléke azonban mindörökre fennmarad, hiszen a kulturált világ ma is két részből áll: egyik fele már Agatha Christie olvasó, a másik fele pedig az lesz…

Poirot és Miss Marple


Christie első regényét, A titokzatos styles-i esetet 1920-ban adták ki: ebben a történetben mutatta be az olvasóknak Hercule Poirot-t, aki azután hosszú időn át, összesen 33 regényben és 54 novellában szerepelt. Másik világhírű szereplője Miss Marple, aki A kedd esti klubban szerepelt először, és akit olyan nőkről formált meg, mint saját nagymamája és az ő régi barátnői.

A harmincas évek végére Christie egyre jobban unta belga nyomozóját. Ebben az időben naplójában Poirot-t elviselhetetlennek nevezte, és úgy érezte, hogy „egy egocentrikus, dilis alak”.

Azonban Christie ellenállt a kísértésnek, - és persze olvasói Poirot iránti rajongásának - hogy elpusztítsa őt. Poirot-val ellentétben Miss Marple-t kedvelte. Christie soha nem írt olyan regényt amelyben együtt szerepeltek volna. Egy nemrég előkerült hangfelvétel szerint ezt így indokolta: „Poirot, a tökéletes egoista nem szerette volna, ha kioktatják saját mesterségében, vagy hogy egy élemedett vénkisasszony tegyen neki javaslatokat.”

Csavaros gyilkosságok


Agatha Christie csaknem összes detektívtörténetében az angol közép- és felső osztály szerepel. Nyomozója általában vagy belebotlik a gyilkosságba, vagy egy régi ismerőse fordul hozzá segítségért. A nyomozó fokozatosan haladva mindenkit kihallgat, megvizsgálja a bűntett helyszínét és minden nyomot feljegyez azért, hogy az olvasók elemezhessék őket, és egyenlő esélyt kapjanak arra, hogy maguk oldják meg a rejtélyt. Végül a nyomozó összehívja az összes lehetséges gyanúsítottat, és leleplezi a tettest, miközben számos egyéb titkot is felfed. A gyilkosságokat gyakran hihetetlenül találékony módon, fortélyos cseleket alkalmazva követik el. Két esetben a történet narrátoráról derül ki meglepetésszerűen, hogy ő volt a gyilkos. Négy történetben Christie futni hagyja a gyilkost az igazságszolgáltatás elől, számos esetben a gyilkosok pedig azért nem kerültek kézre, mert végül ők is meghaltak.
Forrás: sorry/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását