2024. április 26. - Ervin

Budapesten a kerámiáké lesz a főszerep

Őszi Kerámia Tárlat Hódmezővásárhely után Budapesten.
2010. november 10. szerda 23:04 - HírExtra
Porcelán, kerámia, samott plasztikák, dísztárgyak, kísérleti jellegű munkák, mintegy 30 művész alkotásai láthatók csütörtöktől a XXI. Őszi Kerámia Tárlaton Budapesten, a Magyar Alkotóművészek Házában, a városligeti Palme Házban.

Laczkó Ibolya művészettörténész, a tárlat rendezője az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a Palme Házban a nyári hódmezővásárhelyi kerámia szimpózium válogatott anyagát tették ki, idén francia és szerb keramikusokat is meghívtak a seregszemlére, amelyet a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége valamint a Magyar Keramikusok Társasága szervez.

A hagyományos majolikagyártás Hódmezővásárhelyhez kötődik, több porcelán és kerámiagyár is működik a városban, segítségükkel égetik ki a művészek munkáikat, ezért is rendezik meg ott nyaranta a kerámia szimpóziumot, s ebből az anyagból válogatnak a budapesti bemutatóra.

A nagy kiállítás mellett kamaratárlatot is láthat a közönség Rabie M. Hadie iraki születésű, 1969 óta Magyarországon élő keramikus munkáiból. Az alkotó azzal érdemelte ki az egyéni bemutatkozást, hogy tavaly elnyerte a Gádor-díjat, amelyet minden évben a legjobb keramikusnak ítélnek Gádor István (1891-1984) kétszeres Kossuth-díjas keramikus, a modern magyar kerámia megteremtőjére emlékezve.

Rabie 1974-ben végzett Csekovszky Árpád növendékeként az iparművészeti főiskolán. Később a vegyészi diplomát és a doktori titulust is megszerezte, így a maga kísérletezte mázakkal dolgozik. Sajátos, finom formavilága a természethez való vonzódását mutatja - fogalmazott Laczkó Ibolya.

A művészettörténész azt is elmondta, hogy az idei Gádor-díjat a csütörtök esti megnyitón Gádor Magda szobrászművész, Gádor István lánya adja át Sövegjártó Mária keramikusnak. A művész 1967-ben végzett az iparművészeti főiskolán Csekovszky Árpád tanítványaként. Kezdetben hagyományos fazekas agyagból színes, mázas kerámiafigurákat készített, később magas tűzön égő félporcelán anyagot munkált meg és egyéni technikával, oxidokkal színezett. Fali és térplasztikáin utazási élményeit örökíti meg.

A XXI. Őszi Kerámia Tárlat november 21-ig tart nyitva Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását