2024. május 2. - Zsigmond

Cukorbetegek figyelmébe

November 14. a cukorbetegek világnapja. Azonban megszokott már, hogy nemcsak ilyenkor kerülnek a diabéteszesek a figyelem középpontjába, hanem szinte az év minden napján.
2010. november 12. péntek 10:05 - HírExtra
A kivételes figyelem megilleti ezt a betegcsoportot, mert nem csak szokásos szólás-mondás esetükben, nem egyszerű közhely, hogy népbetegségről van szó - ez sajnos valóban igaz. A világ felnőtt népességéből mintegy 285 millióan szenvednek cukorbetegségben, és számuk folyamatosan nő.


A Nemzetközi Diabétesz Szövetség - International Diabetes Federation (IDF) - becslése szerint 2030-ig világszerte várhatóan 438 millióra duzzad a cukorbetegek tömege. 2010-ben a diabétesz és annak szövődményei közel 4 millió életet oltanak ki a 20-79 évesek között. A cukorbetegség sajnos nem jár egyedül. A betegek fele szív- és érrendszeri katasztrófában hal meg, és igen sok betegnél veseelégtelenséggel párosul.

Wittman István, a pécsi II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrum intézetvezető egyetemi professzora a téma kiváló szakértője elmondja, hogy bár időről időre felröppennek jó- és álhírek is a diabétesz terápiájával kapcsolatosan, a betegek egyre tudatosabbak, és tisztában vannak vele, hogy a szenzációs "beharangozásokat" miként kell kezelni és értékelni. A 2-es típusú, főként felnőtt korban jelentkező cukorbetegségben szenvedők tudják, hogy egy a lényeg: a hiányzó inzulint mindenképpen be kell juttatni szervezetükbe, mert különben a cukor a vérben marad, ennek következtében megemelkedik a vércukorszint.

A betegek 90 százaléka számára - ők a 2-es típusú cukorbetegek - alaptétel ez, az inzulin beadás módjától, praktikáitól függetlenül.

Az új lehetőségekre, messziről érkező hírekre ugyan felkapják a fejüket, tudatában vannak annak, hogy ez a betegség nem gyógyítható - viszont megfelelő gyógyszeres kezeléssel, a diéta megtartásával, a szénhidrátszegény táplálkozással, rendszeres testmozgással és a vércukorszint rendszeres ellenőrzésével jól karban tartható. Mindennek ellenére a tudományos kutatások világszerte nagy erővel folynak, és most, az Európai Diabétesz Társaság 46. éves közgyűlésén újabb adatokat ismertettek egy antidiabetikus készítmény klinikai vizsgálati programjáról.

Miért váltsunk?

- Azért, mert az eddigi tanulmányok jó reményt adnak arra, hogy ez a készítmény a jövőben alkalmas lehet a 2-es típusú diabéteszes betegek vércukorszintjének beállítására, mégpedig a betegség stádiumától vagy a veseműködés állapotától függetlenül - magyarázza az egyetemi professzor. - Az új gyógyszercsoportba tartozó, fejlesztés alatt álló készítmény hatását elemezték, és várhatóan naponta egy alkalommal, szájon át szedhető tabletta formájában lesz elérhető a betegek számára.

- Ha jól értem, már az inzulinkezelés megkezdése előtt alkalmazható lesz, esetleg helyette is?
- Valóban így van, és mivel számottevően és fenntarthatóan képes csökkenteni a vércukorszintet, kitolható, esetleg el is kerülhető az inzulinos terápia. Egy másik jelentős előnye a hagyományos antidiabetikumokkal szemben, hogy nem a vesén keresztül választódik ki, ezért bármilyen fokú vesekárosodásban szenvedő 2-es típusú cukorbeteg kezelésénél alkalmazható, mégpedig úgy, hogy nem feltétlenül szükséges módosítani a gyógyszer adagját.

A jelenleg kapható készítmények tehát nem "tudják" ezt garantálni?


- A jelenleg kapható legkorszerűbb készítmények zömmel vesén keresztül ürülnek, ezért előrehaladott vesekárosodottak számára általában nem is ajánlják használatukat. Az új készítmény nem teszi szükségessé a veseműködés monitorozását, és a gyógyszeradagot sem kell módosítani a veseműködés hanyatlásával párhuzamosan, mivel nem a vesén keresztül választódik ki. Mindez igen jelentős lépés előre, kényelmes, javíthatja a beteg együttműködését, megkönnyítheti az egészségügyi szakember dolgát. Ismeretes, hogy a jelenlegi élvonalbeli kezeléseket nem minden beteg tolerálja nagy dózisban, mert kellemetlen mellékhatások léphetnek fel, például hasmenés, hányinger, hasi puffadás.

A most tesztelt készítmény sikeresen alkalmazható olyan 2-es típusú cukorbetegek esetében - beleértve a károsodott veseműködésűeket is -, akiknél a hagyományos kezelés nem volt elegendő, vagy éppen ellenjavallt volt. És még valami: bebizonyosodott, hogy ez a készítmény a hagyományos terápia kiegészítéseként is biztonságosan alkalmazható, akiknél a korábbi kezelés önmagában nem eredményezett kielégítő vércukorszint-beállítást.

Ez a hír igaz, nem kacsa. A diabéteszeseknek, főként a vesekárosodottaknak igazi világnaphoz méltó ajándék, még akkor is, ha a modern gyógyszerterápia részeként jelenleg még nem alkalmazható a beígért tabletta. Híre megelőzte, biztonságos használatára még várni kell, de ez a várakozás már mindenképpen reményekre jogosító, és jó esélyekre is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

tamas46
2012. január 8. 05:52
Mondókámban(hozzászólásomban)kifogásoltam a professzor úr kutatásának tudományos publikálásának hiányát,melyet ebben a cikkben megerősít,hogy időről időre a sajtóban felreppen a megoldás híre,amik nem bizonyulnak tartósnak.Akkor miért követték el ők is ugyanezt a hibát.
Ha lakosság 10%-0a igazoltan ebben az állapotban van,akkor azt nem lehet kézlegyintéssel elintézni,ahhoz már az egészségügyi kormányzatnak is intézkedni kellene.
Azt azonban még feltétlenül hozzá kell tennem, hogy egy nagy tudós mellé olyan menedzser is kell,aki közérthetően el tudja magyarázni a kutatás fontosságát,és az elért eredmények hasznosságát.Egy ilyen kutatást nem lehet konyhai laboratoriumban végezni,nem lehet vizsgálatok nélkül végezni,ehhez pedig pénz kell.Lehetőleg olyan,ami a kutatást mentesíti más függőségektől.(pl a részt vevő orvosok más tevékenységétől)A cukorbetegség szövődményei miatt fontos akoleszterin és triglicerid kutatás,ed legalább ennyire fontos a vérnyomás kutatása,és a vér összetételének változásában bekövetkező állapotok kutatása.Ezért is nehéz olyan szert találni(jelenleg csak az inzulin a leghatásosabb)ami önállóan megoldhatná.Mindenképpen nélkülözhetetlen a beteg fegyelmezett együttműködése(naplóvezetés),és minden olyan tényező jelölése(akár még időjárás változás is)ami az orvos számára rendkívül fontos információkat tartalmazhat az egyén állapotának vizsgálatában.Így a szükséges kezelést,terápiát is sokkal könnyebb megállapítani,és alkalmazni
tamas46
2012. január 8. 05:35
Magyarországon semmiféle hatásos kampány nem folyik a cukorbetegség megelőzésére.A TV-ben a Dr OZ c. sorozat foglalkozott a cukorbetegséggel,ahol azt a tájékoztatást adták, hogy New Yorkban rendszeresen kitelepülnek cukormérő állomások az utcára(persze higiénikus környezetet teremtve, és a járókelők között végeznek méréseket,de a mérések alapján azonnal orvosok hívják fel a figyelmet az azonnali továbbkezelés szükségére,vagy nem.
Nem igazán értem az ez irányú magyar közömbösséget,mert a statisztikai tájékoztatás szerint nem csak a tényleges cukorbetegek száma nő ijesztően( ezen a csipsz adó sem segít)hanem a lappangó cukorbetegek száma is. Ebben az a borzasztó,hogy a -jelen tudás szerint- a cukorbetegségben szerzett szövődmények kialakulása visszafordíthatatlan,legfeljebb valamilyen szinten stabilizálható,ha az orvos utasításait rendkívüli fegyelemmel betartják.
A tájékoztatásnak(figyelemfelhívásnak) az iskolában kellene kezdődni és folyamatosan tartani,de a jelenlegi rendszerben ennek nyoma sincs,persze egyéb betegségekre való utalással együtt.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását