2024. április 29. - Péter

Minden kedves disznó örülhet

Egy miniszteri rendelet szerint állatjóléti biztosoknak kell ellenőrizniük a legnagyobb gazdaságok állatállományát: amelyik jószág nem boldog, annak gazdája „mehet a levesbe.”
2010. november 23. kedd 09:30 - HírExtra
A kormány igen fontos döntést hozott: vizsgálni fogja az állatok stresszhelyzetét. vidékfejlesztési minisztérium legújabb rendelete szerint két év múlva kötelező lesz majd a nagyobb állattenyésztő gazdaságok – például a marha-, disznó-, baromfi-, ló-, juh- és kecsketenyésztők – számára úgynevezett állatjóléti felelősök kijelölése. Őket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal képzi ki, és a szakemberek felelnek majd az állatok boldogságáért, valamint oktatni is fogják az állattartókat, miként kell helyesen bánni a csirkékkel, disznókkal.

– Támogatom az ötletet, mert néhány helyen tényleg brutálisan bánnak az állatokkal –mondta Mihalecz András, a Rio Alto Kft. ügyvezetője.

– Mi hatszáz marhát tartunk, most vettem még ötvenet egy olyan helyről, ahol elektromos sokkolóval hajtják a teheneket. A stressz meglátszik az állatokon, kevesebb a teje, rosszabb a szaporulat, és még a húsminőséget is rontja. A sok stresszhormon ugyanis felhalmozódik a szervezetükben, amely a vágás után is megmarad, és ezt az idegbajos húst eszik az emberek.
Hasonló véleményt fogalmazott meg Thury Attila, a Mohácsibe Kft. ügyvezetője is, aki szerint annyi támadás érte már a termelőket az állatvédőktől a tartás miatt, hogy nagy örömmel fizet majd az állatjóléti felelősök munkájáért.

– A stressz fontos tényező lett az állattartásban. Kutatások is kimutatták, hogy kevesebb a stresszhormon a ketrecben tartott baromfikban, mint a szabadon lévőkben. Ha lesznek helyi szakemberek, akik ellenőrzik ezt, az jó dolog – véli Thury Attila.

Köszönjük kormányunknak a legfontosabb döntést!

Forrás: Bors/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. november 23. 16:19
disznópszichológus? komolyan erre telik a kormánynak? vagy ez is egy a sok hülye EU-szabály közül? ennyi erővel internet hozzáférést is biztosítani kéne szegény disznajoknak...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását